Gemeente Maassluis

Maassluise beleid streng, doch rechtvaardig

De gemeente Maassluis kan sinds vijf jaar een maatregel opleggen aan klanten, die niet aan de gestelde voorwaarden voor een uitkering voldoen. In de Verordening Nieuwe Waterweg Noord, simpelweg de afstemmingsverordening, staat vermeld wanneer een klant de maatregel krijgt en hoe hoog deze is. Onlangs is deze verordening geëvalueerd.

Geconstateerd is dat de Verordening Nieuwe Waterweg Noord voldoet en goed wordt toegepast. De gemeente heeft voldoende mogelijkheden om te reageren als niet wordt voldaan aan de voorwaarden en kan daarbij rekening houden met de individuele omstandigheden en mogelijkheden.

In de verordening is opgenomen dat in een aantal situaties de uitkering voor de duur van een maand wordt stopgezet. Dit is een zeer zware maatregel, maar in de praktijk blijkt dat dit wel het gewenste effect heeft. Klanten voelen het rechtstreeks in de portemonnee. In de meeste gevallen leidt dit er toe dat de klant besluit alsnog aan de voorwaarden te voldoen. Slechts in 3% van de toegepaste maatregelen wordt, na uitsluiting van een maand, overgegaan tot het opleggen van een volgende maatregel. De gemeenten Schiedam en Vlaardingen kunnen de maatregel voor drie maanden toepassen. Dit vindt de gemeente Maassluis niet nodig en kiest vooralsnog voor één maand.

Een maatregel heeft grote gevolgen, dat beseft de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid terdege. Als een maatregel wordt opgelegd, moet er altijd gekeken worden naar de individuele omstandigheden en mogelijkheden van de uitkeringsgerechtigde en zijn gezin. Er kan van de standaard maatregel worden afgeweken als bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven. Zo kan bijvoorbeeld het feit dat er kinderen zijn soms een rol spelen bij de beoordeling van de hoogte van de maatregel.