LEI

Nieuw rapport: Biologische bestrijding oever- en wateronkruiden


3 feb 2009
Onderdeel: Plant Research International

Invasieve oever- en wateronkruiden, zoals de Japanse duizendknoop en de grote waternavel, kunnen veel economische en ecologische schade toebrengen. Bovendien zijn ze lastig te bestrijden met chemische of mechanische methodes.
Een aantal oever- en wateronkruiden hebben een hoge urgentie van bestrijding. Hieronder valt de oeverplantsoort Fallopia japonica (links) en de drijvende waterplantsoort Crassula helmsii (rechts)

Plant Research International heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van biologische bestrijding van deze onkruiden in Nederland, in opdracht van BO-Plantgezondheid BO-06-004. Biologische bestrijding lijkt op langere termijn de meest duurzame optie te zijn. Echter, flinke investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn nodig om biologische bestrijding operationeel en toegelaten te krijgen.

In het onderzoeksrapport staat een overzicht van de stand van zaken met de biologische bestrijding van diverse onkruiden. Daarnaast wordt kennisvragen gepresenteerd die als leidraad kunnen dienen bij vervolgstappen.

» Download: Deskstudie biologische bestrijding van invasieve exotische oever+ en wateronkruiden in Nederland (pdf)

Contact
Corné Kempenaar
Visitekaartje
corne.kempenaar@wur.nl