Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

IJsselmondse jongeren laten hun stem horen

Deelgemeente organiseert jongerendebatten We willen ook serieus worden genomen

Meer voorzieningen, een luisterend oor en niet meer constant in de gaten worden gehouden. De IJsselmondse jongeren zijn tijdens het eerste jongerendebat in Groenenhagen-Tuinenhoven (Trefpunt Tuinenhoven) duidelijk over hun wensen. Samen met Nurten Karisli, portefeuillehouder Jeugd en Jongeren debatteerden ze over de plussen en minnen van hun wijk.

De vijf jongeren van het jongerenpanel, die ter voorbereiding debatworkshops volgden, doen hun best om tijdens het eerste jongerendebat hun mening zo goed mogelijk te beargumenteren. En dat is soms best moeilijk met stellingen over onder andere de identificatieplicht en opvoedcursussen voor ouders van criminele jongeren. Het gaat best goed, glundert panellid Franshella in de pauze. Door de debatworkshops heb ik geleerd om mijn mening beter te onderbouwen. Medepanellid Johandra is blij dat er veel jongeren naar de debatavond zijn gekomen. Debatteren is niet hun ding, maar als het over hun eigen wijk gaat laten ze graag hun mening horen.

Gedachten en gevoelens
Na de pauze zit Salahdin als één van de eersten weer aan de tafel van het jongerenpanel. Ik doe hier aan mee omdat ik het belangrijk vind dat er ook naar onze verhalen wordt geluisterd. Wij willen ook serieus worden genomen. En dat is ook iets wat de deelgemeente wil. Nurten Karisli, portefeuillehouder Jeugd en Jongeren, is tijdens het debat veel in gesprek met de jonge IJsselmondenaren. Dit is het eerste jongerendebat van 2009 in IJsselmonde, vertelt ze de jongeren. Er komen er nog veel meer, want we vinden het belangrijk om te weten wat jullie denken en vinden. En we willen jullie met elkaar laten praten over jullie gevoelens en gedachten. De zeventienjarige Sjakie wordt die avond verkozen tot de debater van de avond.

We moeten vooral doorzetten

Zijn jongeren geïnteresseerd in politiek? En zou het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd daar aan bij kunnen dragen? Op het tweede jongerendebat in Middengebied-Zuid (Trefpunt De Dijk) lieten jongeren in ieder geval hun stem horen aan de aanwezige politici.

Als je zestien bent, heb je ook een mening. Waarom moeten we nog twee jaar wachten, zegt jongerenpanellid Sjakie over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Medepanellid Sanne denkt daar heel anders over: Mijn stem is nog niet geldig, waarom zou ik me dan al in politiek gaan verdiepen? De stemgerechtigde Youssuf zegt zelfs niet te gaan stemmen. Politiek is iets voor volwassenen. Ik geloof niet dat er naar jongeren geluisterd wordt.

Debatleider Andrew Makkinga vraagt de jongeren of ze überhaupt bereid zijn om energie in de politiek te steken. In plaats van met elkaar chillen, moet je dan met elkaar gaan vergaderen. Panellid Leonard ziet daar zeker iets in. Hij wil graag een jongerenraad die de deelgemeente adviseert in jongerenzaken. Leonard heeft geluk, want de deelgemeente wil in dit jongerenjaar ook een jongerendeelgemeenteraad opzetten.

Om de tafel
Portefeuillehouder Jeugd en Jongeren Nurten Karisli is aan het einde van de avond te spreken over de manier van debatteren. De jongeren konden hun mening beargumenteren, ook al waren anderen het niet met hen eens. Om gevolg te geven aan de wensen van de jongeren, heeft Karisli een afspraak gemaakt om met hen om de tafel te gaan. Ook hoopt ze dat er jongeren ingaan op haar uitnodiging om een dagje mee te lopen. Zo kunnen ze eens in het echt meemaken wat politiek is.

YOUR WORLD
Rotterdam is in 2009 de eerste jongerenhoofdstad van Europa. De stad wil dat jongeren (12-27 jaar) in 2009 en daarna meer deel gaan uitmaken van Rotterdam, dat zij meer meepraten en dat ze meehelpen om het imago van de Rotterdamse jongeren te verbeteren. Onder de naam YOUR WORLD worden het hele jaar allerlei activiteiten georganiseerd. Niet alleen voor, maar juist ook dóór jongeren. Zodat ze zelf een steentje bij kunnen dragen aan het versterken van de positie van jongeren. Rotterdamse jongeren geven zelf ook aan dat zij het belangrijk vinden om volwaardig mee te mogen doen in hun stad. Uit de onderwerpen die ze belangrijk vinden zijn zes themas gekozen, zoals cultuur, sport, leren en wonen. Deze themas komen terug in de vele projecten en activiteiten die het hele jaar door verspreid over Rotterdam plaatsvinden. Diverse jongeren uit de Rotterdamse wijken hebben meegedacht over het YOUR WORLD programma voor 2009. Meer informatie: www.your09.nl

Your World IJsselmonde
Ook in de deelgemeente IJsselmonde zijn er dit jaar uiteenlopende projecten voor en door jongeren. Deze projecten worden gefinancierd door de deelgemeente en YOUR WORLD. De jongerendebattenreeks IJsselmondig, die wordt georganiseerd in opdracht van deelgemeente IJsselmonde, is één van die projecten. Tijdens workshops en vier debatten leren de jonge IJsselmondenaren hun mening te verwoorden en naar elkaar te luisteren.