Gemeente Voorschoten

GBA-audit

Voorschoten geslaagd voor GBA-audit

burgerzaken Voorschoten gaat op een goede manier om met de persoonsgegevens van inwoners. Het team burgerzaken van de gemeente kwalificeerde zich ruimschoots op alle onderdelen voor de zogeheten `GBA-audit'. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor het onderhoud van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

Alle gemeenten moeten in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eens in de drie jaar een audit laten uitvoeren. Daarbij wordt gecontroleerd of de persoonsgegevens correct zijn opgenomen en goed onderhouden worden.
In Voorschoten is de toets voor de derde keer gehouden. Inmiddels zijn de eisen fors toegenomen. Het accent ligt nu vooral op de werkprocessen en het aantoonbaar volgen daarvan, de inbedding van ict en niet op de laatste plaats naleving van de nieuwe privacywetgeving volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. In het afgelopen jaar heeft Voorschoten veel energie gestoken in het beschrijven, toepassen en controleren van de diverse werkprocessen. Ambtenaren hebben hard gewerkt om de processen op elkaar af te stemmen.

Het accountantsbureau dat de toets uitvoerde beoordeelde de inspanningen van Voorschoten als `uitstekend'. Dat dit niet vanzelfsprekend is, blijkt uit het feit dat lang niet alle gemeenten voldoen aan de strenge eisen van de GBA-audit. Voor de inwoners van Voorschoten is dit een extra waarborg dat de persoonsgegevens op een juiste wijze behandeld worden.

* 2 februari 2009