Gerechtelijke organisatie

Geen onjuistheden in akte instellen hoger beroep

Leeuwarden, 3 februari 2009 - Naar aanleiding van een arrest van het gerechtshof te Leeuwarden van 13 januari 2009 heeft het bestuur van de rechtbank een intern onderzoek verricht naar de werkwijze van de griffie bij het opmaken van een akte van hoger beroep in een strafzaak. Het onderzoek heeft uitgewezen dat geen onjuistheden in de akte rechtsmiddel zijn vermeld, volledige openheid is gegeven over het tijdstip van instellen van het rechtsmiddel en geen sprake is van het antedateren van de akte.

Het gerechtshof heeft in zijn arrest overwogen dat de griffie een akte heeft geantedateerd en dat uit navraag door de advocaat-generaal was gebleken dat deze handelwijze vaker wordt toegepast, ook bij na sluitingstijd van de griffie binnengekomen faxberichten waarbij hoger beroep wordt ingesteld.

De bevindingen van het bestuur zijn als volgt.

Op vrijdag 14 december 2007 is na sluitingstijd van de griffie één van de officieren van justitie ter griffie gekomen om hoger beroep in te stellen tegen een vonnis van de politierechter. Het was de laatste dag waarop het instellen van hoger beroep mogelijk was. De betrokken officier van justitie trof geen griffiemedewerker meer aan en heeft tegen een aanwezige rechter aangegeven dat deze getuige was dat hij vóór 17.00 uur op de griffie was om hoger beroep in te stellen. Vervolgens heeft hij op het bureau van een griffiemedewerker een schrijven neergelegd met de navolgende inhoud:

"Strafgriffie

Heden 14/12/07 16.57 u stel ik hoger beroep in tegen vonnis politierechter d.d. 30/11/07 inzake (naam verdachte).

(parketnummer: .....)

(getuige was mr. (naam rechter).

(naam officier van justitie), OvJ"

Op maandag 17 december 2007 heeft een medewerker van de griffie een akte rechtsmiddel opgesteld met de navolgende inhoud.

"Op 14 december 2007 kwam ter griffie van deze rechtbank

(naam officier van justitie) Officier van Justitie

in het arrondissement Leeuwarden die verklaarde in de zaak tegen

(gegevens verdachte)

Hoger beroep in te stellen tegen het eindvonnis d.d.: 30 november 2007 alsmede tegen het/de eventuele tussenvonnis(sen), in de zaak met bovenvermeld parketnummer gewezen door de politierechter in deze rechtbank.

Waarvan akte,

(naam officier van justitie), De griffier,

Handtekening handtekening"

Aan deze akte rechtsmiddel heeft de griffiemedewerker het schrijven van de officier van justitie gehecht, waaruit blijkt dat deze om 16.57 uur op de griffie was.

Op basis van het voorgaande constateert het bestuur dat de griffiemedewerker geen onjuistheden in de akte instellen rechtsmiddel heeft vermeld en met het aanhechten van het schrijven van de officier van justitie volledige openheid heeft gegeven over het tijdstip van het instellen van het rechtsmiddel. Er is dan ook geen sprake van het antedateren van de akte.

Ten aanzien van faxberichten van advocaten en verdachten, die na sluitingstijd van de griffie binnenkomen, hanteert de griffie ook deze handelwijze. Er wordt een akte opgemaakt waarin is opgenomen dat op datum binnenkomst van de fax verdachte/advocaat te kennen heeft gegeven hoger beroep te willen instellen. Het faxbericht wordt aangehecht om voor het gerechtshof de controle op de tijdigheid van het hoger beroep mogelijk te maken.

De griffie van de rechtbank dient in geval van instellen van hoger beroep altijd een akte rechtsmiddel op te maken. Het is niet aan de griffie om te beoordelen of het beroep tijdig is.

Het bestuur van de rechtbank hecht eraan al nu de uitkomsten van het intern onderzoek bekend te maken. Voor het overige wacht het bestuur van de rechtbank de resultaten van het onderzoek van de rijksrecherche af.

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 3 februari 2009 Naar boven