Gemeente Oldebroek
Resultaat onderzoek naar bestuurskracht gemeente
Wij hebben gebruik gemaakt van het aanbod van de provincie Gelderland om een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente te doen. De resultaten zijn inmiddels beschikbaar. Daaruit blijkt dat de gemeente behoorlijk goed draait. Dat wil niet zeggen dat alles perfect is. Er zijn ook een paar aanbevelingen.
Bestuurskracht is de balans tussen de ambities en de uitvoeringscapaciteit van de gemeente. Kan de Oldebroek, als niet zo grote gemeente, de verplichte taken goed uitvoeren en de eigen ambities waarmaken? Het functioneren van de gemeente is op vier verschillende onderwerpen (of rollen) in beeld gebracht:
·als bestuur van de lokale gemeenschap;
·als dienstverlener aan de inwoners;
·als onderdeel van de totale overheid;
·als ambtelijke organisatie.
Het onderzoek is door de gemeente samen met de provincie uitgevoerd. Eerst is een beschrijving van de kerngegevens van de gemeente gemaakt. Deze zogenaamde profielschets is in zes debatten besproken: in de raad, het college van burgemeester en wethouders, met een groep vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, met andere gemeenten en in de organisatie met het management en de ondernemingsraad. De debatten zijn geleid door Eerste Kamerlid mevrouw M.C. Meindertsma. Aan alle deelnemers zijn ook vragenlijsten voorgelegd met stellingen. In het eindrapport worden uit al deze informatie conclusies getrokken en enkele aanbevelingen gedaan. Deze zijn door het college besproken met de gedeputeerde van de provincie. Gezamenlijk hebben zij ingestemd met de rapportage.
De conclusie van het rapport is dat de gemeente op de vier onderwerpen (rollen) goed uit de verf komt. Wel worden vier aanbevelingen gedaan om enkele zaken te verbeteren:
1. De gemeente heeft te veel taken en ambities. Burgemeester en wethouders moeten meer aandacht besteden aan het stellen van prioriteiten.
2. Er lijkt behoefte bij maatschappelijke organisaties aan interactieve themabijeenkomsten over samenlevingsonderwerpen. De gemeente moet meer de regierol op zich nemen.
3. De gemeenteraad is volksvertegenwoordiger, stelt (beleids)kaders vast en controleert het college. Het verdient aanbeveling dat de gemeenteraad haar functioneren op deze drie rollen evalueert.
4. Het verdient aanbeveling om de samenwerking met Hattem en Heerde te intensiveren op het terrein van de bedrijfsvoering en de dienstverlening. De provincie kan hierbij behulpzaam zijn.
Het onderzoek wordt op 3 maart door de gemeenteraad besproken. Het rapport is te vinden op www.oldebroek.nl onder Bestuur en Organisatie / Raad en commissies / Raadscommissies / Bestuur en Veiligheid / Vergaderingen / 28 januari 2009. Zie de documentenlinks onder aan de pagina.