Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Maatschappelijke opvang Aesopus

18 voormalig dak- en thuislozen krijgen een thuis in verpleeghuis Aesopus

Het psychiatrisch verpleeghuis Laurens Aesopus in Lombardijen is uitgebreid met een besloten woonzorgvoorziening voor 18 voormalig dak- en thuislozen. De nieuwe bewoners hebben verslavingsproblemen in combinatie met ernstige lichamelijke en psychische problemen. Deze nieuwe voorziening biedt de bewoners rust, structuur en zorg. Portefeuillehouder Bram van Hemmen ondertekende namens deelgemeente IJsselmonde op vrijdag 30 januari het beheerconvenant. Hij deed dit samen met Laurens, gemeente Rotterdam, politie en omwonenden. Aansluitend heeft wethouder Kriens de voorziening officieel geopend.

Beheerconvenant
De nieuwe woonzorgvoorziening in Aesopus heeft een besloten karakter. Dat wil zeggen dat er met de nieuwe bewoners duidelijke afspraken worden gemaakt over het gebruik van de voorziening. Uitgangspunt is dat de buurt geen overlast ondervindt. Ook met direct omwonenden en politie zijn hierover concrete afspraken gemaakt. Deze zijn vastgesteld in het beheerconvenant. Eén van de afspraken is dat bewoners hun klachten direct kunnen melden bij Aesopus via telefoonnummer (010) 291 67 10.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De besloten woonzorgvoorziening Aesopus is een initiatief van Laurens, deelgemeente IJsselmonde en gemeente Rotterdam en maakt onderdeel uit van het stedelijke plan van aanpak Maatschappelijke Opvang. Hiermee pakken deze vier organisaties gezamenlijk hun verantwoordelijkheid op om de situatie voor dak- en thuislozen in Rotterdam te verbeteren en deze kwetsbare groep een thuis te bieden. Na jarenlang in een slechte gezondheid op straat te hebben rond gezworven krijgen ze de nodige zorg, rust en stabiliteit.

Deelgemeentelijk welzijnsbeleid
Deze aanpak sluit goed aan op de welzijnsnota van de deelgemeente IJsselmonde. Mensen die, om welke reden dan ook, niet langer meer voor zichzelf kunnen zorgen en daarmee een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen laten we niet langer aan hun lot over. Hierbij wordt zo veel mogelijk geredeneerd vanuit mogelijkheden, zowel van de mensen zelf als van de buurt. Zo is de deelgemeente er trots op dat één van de Opzoomergroepen uit Lombardijen activiteiten organiseert voor de cliënten van Aesopus. En dat Laurens de buurtbewoners een ruimte heeft aangeboden om wekelijks te komen darten. Uitgangspunt is dat mensen zich gestimuleerd voelen om op basis van hun eigen mogelijkheden, behoeften en talenten mee te doen in de buurt. Deelgemeente IJsselmonde en Laurens zullen in de toekomst blijven investeren in een goed contact tussen de buurt en Aesopus. Bijvoorbeeld door via het beheeroverleg in gesprek te blijven met de buurtbewoners. Het is zowel in het belang van de buurt als van de 18 nieuwe bewoners dat zij welkom zijn.