Gemeente Schiedam


Februari

Voorjaarsbrief vastgesteld door college

03 februari 2009

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schiedam heeft dinsdagmiddag de voorjaarsbrief 2010 gepresenteerd. In deze brief worden de begrotingsvoornemens voor het volgende jaar bekendgemaakt. Centraal staan in de brief de gevolgen van de economische crisis voor de stad Schiedam en haar inwoners. De gemeente zal alles doen wat in haar vermogen ligt om de effecten van de recessie te beperken. Toch lijkt het bestuur van de stad er niet aan te ontkomen om de financiële buikriem aan te halen. Dat neemt niet weg dat B&W wel voorstellen doet aan de raad om op een aantal gebieden financiële ruimte vrij te maken.
Hoewel de mogelijke gevolgen van de financiële crisis niet altijd helder zijn, houdt de VNG rekening met een daling van de uitkering vanuit het Rijk. Voor Schiedam betekent dat voor 2009 een daling van ca. 1,8 miljoen. De gemeente kan dit opvangen, omdat er in de begroting voor 2009 nog een plus stond van een bedrag van ongeveer deze omvang.
Het is de verwachting dat - net als in heel Nederland - ook in Schiedam de werkloosheid zal stijgen. Hierdoor moet er op termijn rekening mee worden gehouden dat uit de algemene middelen extra geld beschikbaar moet worden gesteld om een toenemend aantal bijstanduitkeringen te kunnen betalen.

Een andere consequentie van de economische neergang is een daling van de netto inkomsten uit de bouwgrondexploitaties. Door de stagnerende vraag naar koopwoningen valt het niet uit te sluiten dat er minder nieuwbouwlocaties worden ontwikkeld en dat er vertraging optreedt in de (her)ontwikkeling van bedrijfsterreinen. Daar komt nog bij dat er bij de herziening van de grondexploitaties rekening moet worden gehouden met de huidige economische situatie en vernieuwde wetgeving. Verder zullen binnenkort ook de financiële gevolgen van de herziening van de grondexploitaties bekend worden. Het college houdt rekening met een fors negatieve bijstelling van de resultaten. Naar verwachting zal een forse aanslag op de algemene reserve moeten worden gedaan. Schiedam lobbyt overigens onverminderd om ook na 2009 actief te kunnen blijven meedoen aan het Grotestedenbeleid (GSB). Met GSB-geld kunnen complexe opgaven in de stad worden gefinancierd. De terreinen waar het college, onder andere vanuit het collegewerkprogramma, aandacht voor vraagt zijn: sport, dienstverlening, wijkontwikkeling, schoon, heel en veilig, welzijn en jeugd en de binnenstad. Ook zal er verder beleid worden opgesteld op het gebied van economie, cultuur en mobiliteit.

U kunt de hele tekst van de voorjaarsbrief hier inzien. Klik hier voor meer informatie.