Politie Haaglanden

Persberichten 3 februari

Haaglanden, 03-02-2009

Hardleerse bestuurder
Den Haag De politie hield zaterdag 31 januari een 64-jarige Hagenaar aan. De man reed met zijn auto over de Dr. Lelykade. Agenten controleerde de man waarna bleek dat hij al 24 jaar met een volledig ongeldig verklaard rijbewijs reed. Tevens bleek dat de man alchohol had genuttigd. Hij blies 330 ugl en kreeg meerdere proces-verbaal. De man moest uiteraard lopend verder.

Auto dwars op de weg
Den Haag Ter hoogte van de tramhalte op de Kraayensteinlaan trof de politie maandag 2 februari om 13.05 uur een personenauto aan die dwars op de rijbaan stond met de voorzijde in de berm. Het is onduidelijk hoe de auto daar terecht kwam aangezien de auto niet in de versnelling stond. De auto is met de politiekraan teruggeplaatst in het parkeervak.

Passagier fiets gewond bij aanrijding
Den Haag Een 15-jarige Hagenaar raakte maandag 2 februari gewond toen hij op de Vaillantlaan werd aangereden door een personenauto, bestuurd door een 21-jarige Haagse. De jongen zat omstreeks 08.15 uur achterop de fiets bij een 16-jarige vriend van hem. De fietser reed aan de linkerkant van de rijbaan, tegen de rijrichting in. Op het moment dat de 21-jarige Haagse vanuit de Stortenbekerstraat de Vaillantlaan op wilde rijden, zag zij de van rechts naderende fiets over het hoofd. De vrouw reed met haar auto tegen de achterzijde van de fiets, waardoor de passagier een diepe snee in zijn voet opliep. De politie onderzoekt de zaak.

Bromfiets kwijt
Den Haag Een 25 jarige Hagenaar kreeg maandag 2 februari om 05.25 uur een boete omdat hij op zijn brommer zonder verlichting op de Noordweg reed. De man bleek ook geen rijbewijs bij zich te hebben en hij had nog een boete openstaan. Omdat het niet de eerste keer was dat de jongen zonder rijbewijs reed, is de bromfiets in beslag genomen.

Uit de bocht
Den Haag Een 24-jarige man draaide maandag 2 februari om 16.00 uur met zijn voertuig in de bocht van het Hildebrandplein om zijn as en kwam tegen de middengeleiding tot stilstand. De auto was door nog onbekende oorzaak gaan glijden. De man kwam met de schrik vrij. De auto raakte ernstig beschadigd en is weggesleept.

Ruzie na verkeersincident
Den Haag Twee mannen (26 en 52 jaar) kregen maandag 2 februari om 10.20 uur op de Alberdinck Thijmstraat ruzie naar aanleiding van een verkeersincident. Er ontstond een woordenwisseling waarbij later fysiek geweld werd gebruikt en deuken in één van de autos werden geslagen. De mannen zijn aangehouden en deden aangifte tegen elkaar. De politie onderzoekt de zaak.

Verkeerscontrole
Voorburg De politie voerde maandag 2 februari tussen 07.15 en 08.30 uur een roodlichtcontrole op de Prinses Mariannelaan uit. In totaal negeerden 21 (brom)fietsers het rode verkeerslicht. Zij kregen een bekeuring.

Winkeldiefstal
Voorburg De bedrijfsleider van een supermarkt aan de Koningin Julianalaan zag op maandag 2 februari omstreeks 14.30 uur, dat een 13-jarige Hagenaar meerdere winkelartikelen in zijn rugtas stopte en daarmee de winkel verliet zonder die af te rekenen. De jongen ontkende aanvankelijk in alle toonaarden dat hij winkeldiefstal had gepleegd. Toen de artikelen uit zijn tas werden gescand en bleek dat ze nog niet waren betaald, gaf hij de diefstal toe. De politie verwees hem naar bureau HALT voor het ondergaan van een alternatieve straf. Leidschendam Een 78-jarige Leidschendamse nam op maandag 2 februari omstreeks 19.30 uur enkele winkelgoederen weg uit een supermarkt aan de Prins Frederiklaan. Zij werd betrapt door het winkelpersoneel en aan de politie overgedragen. De vrouw kreeg aan het politiebureau een geldboete opgelegd.

Woninginbraken
Leidschendam/Voorburg Er vinden nog steeds woninginbraken plaats, waarbij inbrekers zich de toegang tot woningen verschaffen door flipperen of hengelen. Bij het flipperen wordt gebruik gemaakt van een stuk hard plastic, dat langs de slotschoot wordt gehaald, waardoor de deur op eenvoudige wijze kan worden geopend. Bij het hengelen wordt vaak door de brievenbus met een haak aan een stuk ijzerdraad de deur van binnenuit geopend. Deze werkwijzes van inbrekers hebben alleen kans van slagen wanneer de deur niet op slot is gedraaid. De politie adviseert dan ook uw deuren altijd op slot te doen wanneer u de woning verlaat, als is het maar voor heel even.

Verlichtingscontrole
Rijswijk Bij een fietsverlichtingscontrole op het Generaal Eisenhowerplein controleerde de politie 3 februari tussen 07.40 uur en 08.15 uur fietsers op het hebben van de juiste verlichting. Drie fietsers kregen een bekeuring omdat zij niet de juiste verlichting hadden.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden: De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd.
Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Medewerker herkent winkeldievegge
Nootdorp - Een beveiligingsmedewerker herkende een notoire winkeldievegge uit Den Haag toen deze bij een supermarkt aan de Lange Baan een winkeldiefstal pleegde. De 27-jarige vrouw, die voor meer dan 90 euro aan etenswaren niet afrekende, werd aangehouden. Zij kreeg een proces-verbaal en ging met een dagvaarding naar huis.

Rijbewijs kwijt
Rijswijk Een 18-jarige automobilist uit Den Haag reed 2 februari omstreeks 20.15 uur zo hard op de A4 dat hij zijn rijbewijs direct moest inleveren. De Hagenaar haalde snelheden van meer dan 170 km/u. Met een proces-verbaal en zonder rijbewijs kon de man naar huis.

Steen gegooid van loopbrug, getuigen gezocht
Wassenaar Politie Haaglanden zoekt getuigen van een incident op zaterdag 17 januari. Omstreeks 15.45 uur reed een 46-jarige Leiderdorpse met vijf jonge kinderen in haar auto over de Rijksstraatweg. Toen zij ter hoogte van industrieterrein Maaldrift een loopbrug over de weg naderde, werd vanaf deze loopbrug (al dan niet opzettelijk) een steen naar beneden gegooid. De steen raakte de voorruit van de auto ter hoogte van de passagiersstoel. De ruit raakte door de klap beschadigd, maar de steen kwam niet door de ruit de auto binnen. De vrouw heeft inmiddels aangifte gedaan. Er raakte niemand gewond. De recherche van Bureau Wassenaar komt graag in contact met mensen die op die bewuste zaterdag iets gezien hebben. Heeft u informatie die kan helpen helderheid te verschaffen over deze zaak? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Wassenaar via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Getuigen schietpartij gezocht
Delft De recherche van Bureau Delft zoekt getuigen van een schietpartij, maandag 2 februari op de Dakarhof. Een 33-jarige Delftenaar raakte omstreeks 23.55 uur gewond toen hij na een ruzie in beide benen werd geschoten. De verdachten, twee mannen, gingen er na het schietincident vandoor. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld en mocht na enkele uren het ziekenhuis weer verlaten.
De recherche van Bureau Delft onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. Heeft u maandagavond iets gezien van deze schietpartij of heeft u anderszins informatie over de identiteit van de verdachten? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Gewond bij aanrijding
Zoetermeer Een 38-jarige automobiliste uit Zoetermeer raakte 2 februari om 08.30 uur gewond bij een aanrijding op de Hugo de Grootlaan. Een 31-jarige automobiliste uit Zoetermeer botste achterop het slachtoffer toen deze stond te wachten voor het rode verkeerslicht. De GGD vervoerde het slachtoffer met hoofd en nekletsel naar een ziekenhuis.