Politie Kennemerland

Buurtbemiddeling Velsen

Velsen, 02-02-2009

PERSBERICHT

Bewoners helpen bij simpele conflicten

VELSEN, 2 februari - Buurtbemiddeling is gratis en laagdrempelig. Het is bedoeld voor alle burgers in de gemeente Velsen met een eigen woning of een huurwoning bewonen. Buurtbemiddeling helpt bij huis-tuin-en-keukenconflicten tussen buren. Bijvoorbeeld over erfscheiding, parkeerproblemen, geluidsoverlast, huisdieren met directe buren of bewoners verderop in de straat of de buurt.

Helaas komt het steeds vaker voor dat buren elkaar niet meer kennen. Daarom is buurtbemiddeling opgericht. Om buren een helpende hand te bieden. En om problemen te bespreken en daarover realistische afspraken te maken. Buurtbemiddeling wil escalaties voorkomen door vroeg bemiddelaars in te schakelen. Dit zijn door Stichting Welzijn Velsen speciaal hiertoe opgeleide vrijwillgers. De burger kan hiervoor ongeacht of hij/zij klager is of zogenoemde veroorzaker zelfstandig contact opnemen met het meld -en coördinatiepunt, of worden doorverwezen door de politie of een corporatie. Op het politiebureau, bij de gemeente en in het wijcentrum liggen folders over de werkwijze van buurtbemiddeling Velsen.

Het gaat hier om conflicten waar de politie niets aan kan doen omdat er geen sprake is van een overtreding of delict. Met juridische procedures is vaak geen winst te halen. Buurtbemiddeling wil escalaties voorkomen door vroeg bemiddelaars in te schakelen om buren te begeleiden die dat willen. De eerste groep vrijwillige buurtbemiddelaars is getraind en met ingang van 3 februari startklaar om burgers te helpen. Dit komt de leefbaarheid in een buurt ten goede.

Buurtbemiddeling bestaat al 13 jaar in Nederland. Buurtbemiddeling Velsen is een initiatief van Stichting Welzijn Velsen, Politie Velsen, AWV Eigen Haard, Woningbouwvereniging Brederode, Woningbedrijf Velsen, Kennemerhaave en gemeente Velsen. Landelijk wordt buurtbemiddeling ondersteund door het Centrum Criminaliteitspreventie & Veiligheid.

Adres Buurtbemiddeling Velsen
Het Beursgebouw
Plein 1945 (nr. 84)
IJmuiden
0255 - 54 85 20 (van dinsdag - vrijdag)

Contactpersoon:
Suleika van Holland

Telefoon
0255 - 54 85 20 (van dinsdag - vrijdag)
Internet
www.buurtbemiddelingvelsen.nl