Gemeente Hilversum

Project aanwijzingen gemeentelijke monumenten

publicatiedatum: dinsdag 2 december 2008

In november 2007 zijn alle eigenaren geïnformeerd over het traject Aanwijzingen gemeentelijke monumenten. De formele aanwijzingsprocedure waarin de eigenaar officieel kan reageren is vanwege de omvang (712 objecten) in fases opgesplitst. In het plan van aanpak kunt u meer lezen over de procedure van dit project.

Eerste stap
De formele aanwijzing als gemeentelijk monument begint met een voornemen tot aanwijzing van het college. De eigenaren wordt dan gevraagd om binnen 30 dagen op dit voornemen te reageren. Deze reactie en het voornemen van het college worden voorgelegd aan de Commissie voor Welstand en Monumenten voor advies. Maximaal 12 weken na de brief waarin het voornemen kenbaar wordt gemaakt, neemt het college, na het wegen van de reacties en adviezen, een definitief besluit. Bezwaren kunnen worden ingediend tot 6 weken na ontvangst van het besluit.

Afronding eerste fasen
De eerste fase is in maart 2008 afgerond. Hierin zijn zo'n 130 objecten aangewezen. Deze objecten lagen voornamelijk in het Centrum en Over het Spoor. Op 24 juni 2008 heeft het college 155 objecten uit fase II aangewezen. Dit betreft voornamelijk objecten in de wijken Zuid en in het Landelijk Gebied. In het besluit heeft het college in totaal 74 reacties van belanghebbenden en het advies van de Commissie voor Welstand en Monumenten van 12 juni jl. meegewogen. De ingebrachte zienswijzen zijn behandeld in de 'Nota van Zienswijzen fase I' en in de `Nota van Zienswijzen fase II'.

Start fase III en fase IV
In september 2008 wis gestart met fase III. Hierin vallen de aanwijzingen voor de buurten Boomberg en het Raadhuiskwartier in de Noordwestelijke Villawijk. In fase IV vallen de buurten Trompenberg en de Villaparken in de Noordwestelijke Villawijk. Deze fase is gepland in januari 2009.

Redegevende omschrijvingen
De zogenaamde 'redengevende omschrijving' geeft de onderbouwing voor de aanwijzing tot monument. Het geeft daarom inzicht en duidelijkheid omtrent de cultuurhistorische waarde. In deze omschrijvingen worden veel bouwkundige begrippen gebruikt. In de begrippenlijst kunt u deze met uitleg terugvinden. Deze redengevende omschrijvingen van alle oude en nieuwe monumenten in Hilversum zijn te raadplegen via Monumenten in kaart.

Monumentenwaaier 'Wegwijs in monumenten'
De gemeente heeft de monumentenwaaier ' Wegwijs in monumenten' ontwikkeld. Hierin worden antwoorden gegeven op vragen die bij mensen over monumenten kunnen leven. De eigenaren van de toekomstige monumenten hebben deze toegezonden gekregen. Via de link aan de rechterzijde is ook een pdf-versie te downloaden.

Info
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een mailtje naar monumenteninfo@hilversum.nl.