Gemeente Maassluis

Maassluis behaalt taakstelling Vreemdelingenwet en Generaal Pardon

Het ministerie van Justitie legt elk jaar een taakstelling op ten behoeve van de huisvesting van vergunninghouders. Dit zijn mensen die na een verzoek om asiel een verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd hebben gekregen. De gemeente Maassluis heeft in goede samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk en Woningbouwcoöperatie Maasdelta alle mensen in Maassluis een plek kunnen bieden.

Iedere gemeente krijgt deze taakstelling. Sinds 15 juni 2007 is er nog een aparte taakstelling bijgekomen. Dit ten behoeve van de statushouders die vallen onder de Regeling afwikkeling oude Vreemdelingenwet, de zogenaamde "Generaal Pardonregeling". Deze mensen hebben in hun thuisland vaak in zeer onveilige situaties geleefd. Vaak gevolgd door jaren van onzekerheid op een schuiladres of in een asielzoekerscentrum. Voor hen is het heel erg belangrijk weer een bestaan op te kunnen bouwen.

In Maassluis bestond de taakstelling uit het plaatsen van in totaal 26 personen, namelijk tien vergunninghouders en zestien mensen die in aanmerking kwamen voor de Generaal Pardonregeling. Deze taakstelling is behaald. Mede door de inzet van Stichting Vluchtelingenwerk en woningbouwcoöperatie Maasdelta Maassluis hebben deze mensen een goed onderkomen gekregen. Alle partijen zien deze realisatie meer als een maatschappelijke plicht, dan een taak.

Trots zijn de partijen op het feit dat de betreffende mensen, zonder ophef een plekje in de Maassluise samenleving hebben gekregen. Dit is een mooi voorbeeld van integratie. Ook de opvang en begeleiding van mensen in dit traject, draagt hieraan bij. Zij worden bijvoorbeeld wegwijs gemaakt in Maassluis en omgeving, worden geholpen bij het invullen van formulieren en worden doorverwezen voor eventuele medische hulp. In Maassluis wordt alles gedaan om inwoners zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen.