Gemeente Bodegraven

Onjuiste weergave onkostenvergoeding burgemeester Bodegraven

Op donderdag 29 januari heeft RTL in de overzichtskaart bij het artikel Meer burgemeesters krijgen woongeld een verkeerde voorstelling van zaken gegeven over de onkostenvergoeding van burgemeester Lokker van gemeente Bodegraven.

J.P. Lokker heeft als burgemeester in 2008 de door het ministerie van Binnenlandse Zaken vastge-stelde bedragen ontvangen voor de door de overheid verplichte verhuizing van burgemeesters naar hun werkplek, in dit geval Bodegraven. Op de overzichtskaart bij het artikel van RTL is deze vergoeding niet goed weergegeven waardoor de indruk wordt gewekt dat de burgemeester van Bodegraven te veel onkostenvergoeding heeft ontvangen. Burgemeester Lokker stoort zich aan deze slordige fout van RTL en eist een rectificatie.

De gemeente Bodegraven heeft vandaag contact opgenomen met RTL met het verzoek de informatie op de site zo spoedig mogelijk te corrigeren. De begeleidende tekst van het artikel geeft overigens wel de juiste informatie en stelt dat: "Uit de inventarisatie blijkt ook dat vijf gemeenten zich keurig aan de regels van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben gehouden. Die gemeenten hebben wél de dubbele woonlasten van de burgemeester vergoed, maar niet meer dan het maximum van 1089 euro per jaar. Het gaat om de gemeenten Bodegraven, Noord-Beveland, Hof van Twente, Bronckhorst en Beverwijk."

RTL heeft in december onderzoek gedaan onder diverse gemeenten naar de onkostenvergoedingen van burgemeesters en wethouders. Een dergelijk onderzoek is mogelijk binnen het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De gemeente Bodegraven heeft de gevraagde informatie op 22 januari 2009 in een brief aan RTL bekendgemaakt. RTL heeft in het begeleidende overzichtskaartje echter het totaalbedrag weergegeven als zijnde het bedrag per maand.