Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Het zorgplan: achtergrond en tips

Zorgzwaartebekostiging

Het zorgplan: achtergrond en tips

Nieuwsbericht, 3 februari 2009

Zorginstellingen willen verantwoorde zorg bieden. Dat staat ook in de kwaliteitswet zorginstellingen. Het zorgplan speelt hierin een belangrijke rol. Hoe? Achtergronden en tips bij het maken van een zorgplan leest u hier.

Verantwoorde zorg

Verantwoorde zorg is onlosmakelijk verbonden met regie over het eigen leven en duidelijkheid over welke zorg en ondersteuning men krijgt. Daarover zijn alle partijen binnen de langdurige zorg het eens. Het zorgplan is het middel bij uitstek om die regievoering en informatievoorziening te krijgen.

Inhoud

In het zorgplan staan de wensen, mogelijkheden, behoeften en beperkingen van een cliënt. Ook staan er doelen voor de komende periode en worden de afspraken over zorg en welzijn erin vastgelegd. Het zorgplan is daarmee tevens een prima middel om informatie over te dragen tussen professionals en aan nieuwe medewerkers.

Koppeling ZZP's

Veel zorgaanbieders hebben al een zorgplan. Uit onderzoek blijkt dat de invulling van deze zorgplannen nog beter kan. Tegelijkertijd kunnen zorgverleners dan de verbinding met zorgzwaartebekostiging maken: een goede manier om in de gaten te houden of het geïndiceerde ZZP en de geleverde zorg nog bij de cliënt passen. Dat is van essentieel belang nu de financiering van zorginstellingen gekoppeld is aan de zorgzwaarte van hun cliënten (in termen van geïndiceerde ZZP's).

Wanneer

Met de invoering van zorgzwaartebekostiging wil staatssecretaris Bussemaker het zorgplan verplicht stellen. Halverwege 2009 is het zover. Zorginstellingen hebben dan nog een halfjaar de tijd om met alle zittende cliënten een zorgplan te maken. Nieuwe cliënten krijgen binnen zes weken een plan.

Vijf tips