Het Nationaal Archief


Persoonlijke archieven van politici openbaar Oorkonde van Schmeltzer voor zijn zwarte band in Jiu Jitsu

Den Haag, 29 januari 2009
Op 3 februari 2009 verzorgt het Nationaal Archief in aanwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, een presentatie van de archieven van zeven vooraanstaande politici in perscentrum Nieuwspoort. In het programma is er speciale aandacht voor de persoonlijke stukken van de onlangs overleden Norbert Schmelzer.

Bijeenkomst Archieven van politici
Op de bijeenkomst presenteert het Nationaal Archief de inventarissen van de persoonlijke archieven van W.J. Deetman (CDA), H.W. van Doorn (PPR), J. Franssen (VVD), W.J. Geertsema (VVD), Ch.A. van der Klaauw (VVD), W.K.N. Schmelzer (KVP) en H.J. Witteveen (VVD). Als spreker zal o.a. Robbert Ammerlaan optreden, de schrijver van Het verschijnsel Schmelzer (1973). In het archief van Schmelzer bevinden zich brieven waaruit blijkt hoeveel Schmelzer belang stelde in de inhoud en de vorm van het boek. De heer Ammerlaan zal op de bijeenkomt meer vertellen over de totstandkoming van het boek en de samenwerking met Schmelzer. De heren Deetman, Franssen en Witteveen en nabestaanden van Schmelzer, van der Klauuw, Geertsema en van Doorn zullen de inventaris tijdens de presentatie persoonlijk in ontvangst nemen.

Inzage in de documenten
Benieuwd hoe de zwarte band judo-oorkonde en de dagboeken van Schmelzer er in het echt uitzien? Of wil je het handschrift van Geertsema bestuderen? Vanaf 4 februari zijn de authentieke stukken uit deze zeven archieven in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief. De inventarissen zijn direct na de presentatie al te raadplegen op de website: www.nationaalarchief.nl

Historisch belang
De bijeenkomst is mede bedoeld om bij (oud-)politici het belang van het bewaren van hun persoonlijke papieren te onderstrepen. Voor het Nationaal Archief vormen dergelijke particuliere archieven een waardevol onderdeel van de collectie. Ze geven, in aanvulling op de archieven van officiële instanties, op een unieke en persoonlijke manier inzicht in gebeurtenissen. In brieven of dagboeken onthullen politici bijvoorbeeld achtergronden of motieven die anders verborgen blijven. Tijdens de presentatie wordt in dit verband ook vooruit gekeken naar de ontwikkeling van archieven in het digitale tijdperk. Briefwisselingen zoals Schmelzer die voerde, vinden tegenwoordig plaats via email of sms, en worden niet of niet goed bewaard. Het is van belang dat de huidige generatie politici stilstaat bij deze ontwikkeling en met het Nationaal Archief van gedachten kan wisselen over de vraag hoe hun papieren in het digitale tijdperk behouden kunnen blijven.

---