Stadsdeel Zeeburg

Feestje voor nieuw gemeentemonument Indië I

Dinsdag 3 februari in Studio K aan het Timorplein

23 januari 2009
In december heeft stadsdeel Zeeburg het woningbouwcomplex Indië I aan de Zeeburgerdijk aangewezen als gemeentelijk monument. Het stadsdeel en de eigenaar van het complex, Eigen Haard, willen deze bijzondere status graag extra luister bijzetten. Op dinsdag 3 februari 2009 vindt daarom een klein debat plaats met als thema: 'Tussen architectonisch erfgoed en moderne huisvesting'.

Het debat zal gaan over de balans tussen het behoud van cultureel erfgoed en de hedendaagse volkshuisvestingseisen. U bent hierbij van harte welkom.

Programma debat

Datum: dinsdag 3 februari 2009
Locatie: Studio K aan het Timorplein

16.30 uur: Deur open
16.50 uur: Terugblik op de geschiedenis van Indië I 17.00 uur: 'Tussen architectonisch erfgoed en moderne huisvesting', debat over de balans tussen het behoud van architectuur en hedendaagse huisvesting
17.30 uur: Borrel

Muur van herinneringen

Bewoners van het complex wordt gevraagd mooie herinneringen, foto's, tableaus en dergelijke mee te nemen naar Studio K. Daar wordt van alle bijdragen een muur van herinneringen gemaakt. De ingebrachte herinneringen worden ook opgenomen in een latere publicatie.

Foto: Indië I

Achtergrond

Indië I heeft een bijzondere plek in de Amsterdamse geschiedenis van de volkshuisvesting. Het is bovendien het eerste complex van Eigen Haard, die dit jaar 100 jaar bestaat. Indië I was het eerste complex waarvoor de piepjonge woningstichting Eigen Haard in 1909 opdracht gaf. Het uit twee gesloten rechthoekige bouwblokken bestaande complex is ontworpen door de architect J.H.W. Leliman. Het Cuypersgenootschap heeft zich ingezet om het complex Indië I op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.