Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 5

Ontopic, vrijdag 1 februari, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: IBG-lening is partymoney (door Patty Brard), besnijdenis moet in basispakket en uiterlijk is belangrijker dan innerlijk. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

De boer die zou gaan emigreren, maandag 26 januari, 22.50 uur, Nederland 2 Op oudejaarsdag 2006 hakt de karakteristieke veehouder Heijmen Brouwer (61) uit Leusden de knoop door. Samen met zijn voltallige veestapel, blinde knecht Hendrik (77) en nieuwe vriendin Janine (42) wil hij emigreren naar Frankrijk. Boer Brouwer is de strakke landbouwregels en de voortdurende controles in Nederland namelijk "spuugzat". Opnieuw beginnen in Frankrijk was altijd al zijn levensdroom want "daar houden ze nog wel van boeren". Maar al snel volgt een reeks van obstakels en problemen. De camera registreert even genadeloos. De emigratie lijkt tot mislukken gedoemd. Toch blijft het tot het einde spannend. Want gaat hij nu wel of niet? Een hilarisch, dramatisch en aandoenlijk portret van één van de laatste vrije boeren die niet meer kan aarden in het huidige Nederland en de vrijheid zoekt. Brouwer: "Het vertrek van de boeren is het einde van devrijheid van een volk." Over een man die op zijn oude dag zijn eigen kop volgt en alsnog zijn levensdroom wil verwezenlijken. Over het verschil tussen boerenwijsheid en boereneigenwijsheid, de marges tussen onder en boven de wet en over boerenerfgoed dat verdwijnt uit het moderne Nederland.

Ingang Oost, maandag 26 januari, 19.25 uur, Nederland 1 Jan Kruizinga is met hoge snelheid op het circuit van Assen onderuitgegaan. De Ambulancedienst brengt Ageeth van Os naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen; zij is met haar busje door een vrachtauto geschept. Michel Bos is tijdens een kickboks-wedstrijd (te) hard op zijn kaak geraakt. Tijdens een volleybalwedstrijd heeft Gerjan Wiessenberg zijn voet gezwikt. José Meems heeft last van haar buik en is door de huisarts naar de Spoedeisende Hulp gestuurd.

Juliana II, maandag 26 januari, 22.00 uur, Nederland 1 Aflevering 4: De ondergang nabij (1953-1957)
Juliana omringt zich met een groep vertrouwelingen en koestert steeds sterkere politieke ambities. Ze wil haar macht als koningin versterken en gaat de strijd aan met Bernhards Bilderberg-conferenties. Dit roept niet alleen bij Bernhard maar ook in regeringskringen ergernis op. Als Juliana Bernhard er ook nog van beschuldigt geld te hebben verduisterd uit de paleiskas en aanstuurt op een echtscheiding, wordt het persoonlijke politiek. Bernhard brengt informatie over Juliana en Greet Hofmans naar buiten om bemoeienis van de regering af te dwingen.

Der Spiegel publiceert als eerste het verhaal over het ontwrichte huwelijk en de politieke gevolgen daarvan. Daarop wordt de commissie Beel ingesteld om de crisis te bedwingen. De commissie besluit geheel in lijn met Berhards wensen dat de problemen alleen opgelost kunnen worden door het vertrek van de 'Hofmans-groep' uit het paleis. De Hofmans-kliek vertrekt inderdaad, en de rust lijkt hersteld. Juliana raakt echter verstrikt in een web van intriges en beschuldigingen.

Gedurende de crisis wordt Juliana gedreven door haar woede jegens Bernhard, die niet de echtgenoot is die zij zich wenst. Haar drang, zich tegen hem af te zetten, neemt extreme vormen aan, waardoor ze uit het oog verliest dat ze ook moeder en koningin moet zijn. Pas als ze alles dreigt te verliezen komt ze tot inkeer, en doet ze haar best om zich te verzoenen met de man die haar zoveel vreugde en verdriet bezorgt.

Rail Away, dinsdag 27 januari, 19.55 uur, Nederland 2 Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving. De treinreis gaat over het Noordereiland. Met de zogenaamde Geyserland Express wordt een tocht naar het binnenland afgelegd. Zoals de naam van de trein al doet vermoeden zijn er verschillende geisers en vulkanen langs de route te zien. Daarna zien we de route met de Bay-Lander, die van Napier naar Wellington rijdt.

Intensive Care, dinsdag 27 januari, 19.27 uur, Nederland 1 Opereren in de baarmoeder
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland. Bij ongeboren kinderen is soms het middenrif niet goed gesloten waardoor de longen zich niet goed kunnen ontplooien. In het Universiteit Gasthuis van Leuven (België) kan in de luchtweg van het nog ongeboren kindje een ballonnetje worden geplaatst die de druk in de longen helpt vergroten.

Ik mis je, dinsdag 27 januari, 20.50 uur, Nederland 2 Niels groeit op als oudste zoon van Minie en John Nijhuis. Hij werkt naast zijn studie werktuigbouwkunde bij een exclusieve autogarage. Als Niels voor dit bedrijf auto's ophaalt in het buitenland, dan gaat hij nooit alleen. Hij neemt vaak zijn zusjes en broertjes mee om hem te vergezellen. Maandag 18 september 2006 begint voor de familie Nijhuis als een dag zoals alle anderen. Niels belt om kwart over 6 naar huis om te vertellen dat hij iets later dan afgesproken op bezoek komt. Twee uur later staan er twee politieagenten bij de ouders van Niels voor de deur. Niels heeft een verkeersongeluk gehad en is ter plekke overleden. In Ik mis je vertellen zijn zus Nienke, zijn vader en moeder Nijhuis aan Marion over hun broer en zoon Niels.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 27 januari, 22.50 uur, Nederland 2 Nog één keer naar de zee
Een jaar geleden baalde ze dat ze niet meer in zee kon zwemmen, nu is Adrienne (37) al blij als ze vanaf het strand naar de kinderen kan kijken. Beetje bij beetje merkt ze dat alles minder gaat. Niet meer zelf de telefoon pakken, niet meer zelf iets in de koelkast kunnen stoppen, op de rand van de badkuip huilen, omdat je weer in je broek hebt geplast. Adrienne heeft Multiple Sclerose (MS), een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Een aantal lichaamsfuncties kan hierdoor niet meer of niet meer optimaal werken.Voor een jonge vrouw als Adrienne is MS erg, maar voor haar als moeder van twee zoons is het een ramp. Haar man Berthold (39) en haar twee jongens Boyd (10) en Jason (13) doen alles wat ze kunnen om het voor hun vrouw en moeder makkelijker te maken. En wat doet deze ziekte met haar geloof? Er is er veel voor haar gebeden, maar toch gaat het alleen maar slechter met haar. Als je het aan Adrienne vraagt, begrijpt ze niet waarom ze de ziekte heeft en twijfelt ze of ze ooit nog beter zal worden. Al met al heeft ze een enorme levenslust. 'Je kan vluchten of vechten'. Adrienne kiest voor het laatste. Blij zijn met wat je nog wel kan. Maar hoe lang nog?

De 1000e aflevering van That's The Question, donderdag 29 januari, 18.25 uur, Nederland 2 De zeer gewaardeerde quiz van de Nederlandse televisie is jarig. De 1000e aflevering van That's The Question wordt op donderdag 29 januari 2009 uitgezonden op Nederland 2. Voor presentator van het eerste uur Bert van Leeuwen is That's The Question inmiddels zijn elfde quiz. Hij speelt deze feestelijke uitzending samen met de twee recordhouders van 2008: Bart Geerts (23 jaar) uit Schijndel en Bas Meijers (20 jaar) uit Amstelveen die allebei maar liefst 15 afleveringen voor hun rekening namen. De eerste That's The Question werd uitgezonden op 27 oktober 2003. Inmiddels heeft de redactie al 8000 potentiële kandidaten gescreend voor het programma en kwamen 1800 mensen daadwerkelijk in de uitzendingen. Ongeveer 261 mensen (148 mannen en 113 vrouwen) wonnen de finale. That's The Question wordt op elke werkdag uitgezonden en trekt per aflevering ruim een half miljoen kijkers. Een zeer divers publiek geniet van allerlei vragen en antwoorden op het gebied van sport, aardrijkskunde, royalty, geschiedenis, biologie, kunst, muziek.

That's The Question wordt inmiddels ook in het buitenland uitgezonden. Het Nederlandse concept werd ooit bedacht door Intelligence, waarna René Stokvis Producties producent werd.

De Dorpsdokter, vrijdag 30 januari, 19.27 uur, Nederland 1 De heer De Jong heeft zware longontsteking en een ziekenhuisopname blijkt onvermijdelijk. Marleen bestelt daarom een ambulance voor hem. Sjoerd heeft "krakende" voeten en zijn moeder wil weten of dat zijn voetbalcarrière kan schaden. Bij Simone lijkt de huidkanker terug te komen. Marleen verwijst haar naar de dermatoloog. Dokter Jan gaat op visite bij de familie Terlouw om het echtpaar van een griepprik te voorzien.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 30 januari, 14.38 uur, Nederland 3, Z@pp Danseresje op wielen
Dop en Kurk zien een meisje in een rolstoel. "Een wielenwagenmeisje", noemt Kurk haar. Ze nemen haar mee naar de Wiebelwagen. Daar vertelt Elly een verhaal uit het boek van Beloofd is Beloofd. Als Elly en de andere kinderen een liedje gaan oefenen, mogen Dop en Kurk mee met het wielenwagenmeisje. Ze wil laten zien dat ze kan dansen! Dop en Kurk geloven er niks van. "Een wielenwagenmeisje kan niet dansen", zeggen ze. "Wel waar!", zegt het meisje en gebeurt er iets heel bijzonders.

LoveMatch, zaterdag 31 januari, 09.55 uur, Z@pp
Juf Maud is zorgzaam, serieus en een echt gezelschapsmens. Volgens de klas dagdroomt hun juf alleen maar over haar prins op het witte paard. Maar met alleen dromen vind je de ware liefde niet. Daarom schakelde haar klas LoveMatch in. Drie charmante mannen doen hun best om bij juf Maud in de smaak te vallen. Verzorgde, een beetje kakkerige jongens zijn de types waar deze gezellige juf op valt. Hoe kun je dit beter testen dan door een kijkje bij hen thuis te nemen? Weten zij juf Maud te overtuigen? En wie wordt de favoriet van de klas? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Nederland Zingt, zaterdag 31 januari, 18.30 uur, Nederland 2 Massale koor- en samenzang vanuit de Grote of St. Clemenskerk in Leiden. Medewerkenden: Kerkkoor Driebergen, Hervormd Gemengd Koor Soli Laus Deo uit Barneveld, Soli Deo Gloria uit Langbroek, Jongerenkoor Liv'n Praise uit Zeist o.l.v. Martin den Boer, Byzantijnskoor Drenthe o.l.v. Johan Rodenhuis. Gomarus Schoolkoor uit Groningen o.l.v. Jeljer Vlieg, sopraan: Annemet Lems, fluit/panfluit: Jacques Marcus, contrabas : Sylvia Maessen, vleugel: Jan Lenselink, Koperkwintet Fiifresom Brass, trompet/bugel: Siemen Hoekstra, trompet/bugel: Piet Bergsma, hoorn: Tjipke Pasman, trombone: Wessel Bruggink, tuba: Helfred van der Veen, pauken: Mark Voermans, orgel: André van Vliet. Leiding samenzang: Martin Zonnenberg.

HelpDesk Live, zondag 1 februari, 00.15 uur, Nederland 2 Hoe word ik weer een beetje gelukkig?
Iedereen is wel eens somber. Soms is somberen best lekker, even op jezelf, mijmeren over het leven, je bezinnen op waar je mee bezig bent. Maar wat als je merkt dat je er moeilijk uitkomt? Dat er echt iets moet veranderen? Wat als je merkt dat je door heftige ervaringen niet meer in staat bent om lichtpuntjes te zien? Je zakt weg in een moeras van teleurstelling en verdriet. Je blijft maar zoeken waar het geluk te vinden is, maar je zoekt je een ongeluk. Is geluk nog wel te bereiken of moet je de harde realiteit onder ogen zien en accepteren? Wie kan je hierbij helpen en waar moet je het zoeken? Wat kan God hierin betekenen?

Zondagavond praat Menno met psychologe Christa Ludwick en dominee Luuk Deventer over het onderwerp "Hoe word ik weer een beetje gelukkig?" Kijk zondagavond rond de klok van 12 naar Helpdesk Live op Nederland 2. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.

Nederland Zingt op Zondag, donderdag 1 februari, 9.00 uur, Nederland 1 Op deze hulpverleningszondag mediteert ds. Arie van der Veer over de hulp die wij allemaal kunnen geven. In deze kortere uitzending verder veel koor- en samenzang.

Omega Code, zondag 1 februari, 14.30 uur, Z@pp
Wie staat er in de finale? Wie gaat er met de felbegeerde spelcomputer naar huis? In deze Omega Code gaan twee teams tegen elkaar strijden. Ze moeten zich verdiepen in het bijbelverhaal van Johannes de Doper. Maar.. als ze het verhaal niet zo goed kennen, dan lopen ze het risico te verdwijnen in de groen smurrie van de gevreesde snotbak! Welk team houdt de voetjes droog?

Omega Code is een spannende spelshow waarin elke keer weer een ander bijbelverhaal centraal staat. Klaas van Kruistum is de nieuwe presentator. Er komen heel wat lastige vragen en spannende opdrachten voorbij en als je niet uitkijkt, belandt je in de groene snotbak! In drie bruisende spelrondes proberen twee teams punten te winnen. Met deze punten verdienen ze sleutels die zij hard nodig hebben in de finale. Dan moeten ze namelijk de Omega Code zien te kraken en als dat lukt... gaat de grote kluis open en winnen de kandidaten de felbegeerde spelcomputer!

Omega Code is een televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor de hele familie. Zie ook www.eo.nl/omegacode


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht