Groen!

Tijdelijke nationalisatie van Fortis

Datum
30/01/2009

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

De eerste gegevens uit het nieuwe akkoord rond de verkoop van Fortis vormen een financiële verbetering in voor de Fortis Holding (en bijgevolg ook haar aandeelhouders), maar veranderen niks substantieels aan de verkoop. De verkoopprijs van de Fortis bank is en blijft een schijntje van de werkelijke waarde. Hieruit blijkt dat de nieuwe regering niet bij machte is om de fouten uit het verleden te herstellen.

« BNP Paribas heeft in oktober 2008 een gouden zaak gedaan. Zij hadden tijdens de heronderhandelingen bijgevolg de beste kaarten in handen. Komt daarbovenop dat dezelfde minister van financiën de nieuwe deal moest sluiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral de regering is die hier heeft moeten plooien, met alle gevolgen van dien voor de belastingbetaler. », aldus Meyrem Almaci. « Nochtans was er een betere oplossing : de regering had kunnen overgaan tot een tijdelijke nationalisatie van de Fortis Bank om zo orde op zaken te stellen.»

Nadat de regering Leterme I maandenlang bij hoog en bij laag had volgehouden dat het Fortis-akkoord niet heronderhandeld kon worden, heeft de regering vannacht een nieuw akkoord bereikt. Daarmee is het niet alleen bewezen dat de vorige regering dwaalde, maar ook dat ze ernstige steken heeft laten vallen in het dossier. Ondertussen werd echter wel heel veel tijd verloren. Niet alleen de aandeelhouders, maar ook de belastingbetaler wordt nu onder tijdsdruk de arm omgewrongen. Ook het feit dat in de huidige Fortis-omzendbrief staat dat, zelfs als de operaties van 3, 5&6 oktober door de Algemene AandeelhoudersVergadering verworpen worden, Fortis contractueel gebonden blijft ten aanzien van de andere partijen, verhoogt verder de druk. Dit is niet deontologisch, temeer daar het Hof Van Beroep expliciet stelde dat enkel de aandeelhouders gemachtigd zijn om te beslissen.

Met het nieuwe akkoord wordt ook een belangrijke kans gemist om ook de transactie met Nederland te herbekijken. De Belgische regering heeft ook daar veel te snel toegegeven. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de aandeelhouders ook de operatie van 3 oktober zullen verwerpen, die zowel hen, de economie als de staat heeft benadeeld.

Groen ! vond en vindt het dan ook beter mocht de regering overgaan tot een tijdelijke nationalisatie van de Fortis Bank om zo orde op zaken te stellen. Op deze manier kan de regering zowel de belangen van de belastingbetaler, de spaarders en aandeelhouders, de werknemers en de Belgische bedrijven op een degelijke manier behartigen. Kiezen voor een scenario waar de Belgische belastingbetaler zich extra borg moet stellen voor de risico's, terwijl aan de essentie, namelijk de uitverkoop van de bank aan BNP Paribas niet wordt geraakt, is fundamenteel onrechtvaardig. Het halstarrig weigeren van deze optie, van het plan B, is dan ook de zoveelste miskleun in deze pijnlijke saga.

Contact: Meyrem Almaci - 0479/484.515