Socialistische Partij
Raad Nijmegen wijst reddingsplan SP voor bibliotheken af
30-01-2009 * De actie van de SP om vier bedreigde wijkfilialen voor jong en oud beschikbaar te houden, heeft tijdens de laatste raadsvergadering onvoldoende steun gekregen. De biblitheekfilialen in Hatert, Hengstdal, Brakkenstein en Oud-West worden omgebouwd tot kleine bibliotheken 'op maat'. De collectie zal zich vooral beperken tot kinderen onder de 14 jaar. Voor jongeren, volwassenen en ouderen is er straks nauwelijks aanbod in de nieuwe wijkfilialen. De SP voerde de afgelopen weken stevig actie voor het behoud van de wijkbieb (www.onzebiebmoetblijven.nl) en kwam met een reddingsplan. SP-raadslid Jola van Dijk, 23 jaar en de motor achter de actie, blikt terug op enkele politiek enerverende weken.
Heb je ooit gedacht dat je kans van slagen had om de vier wijkfilialen overeind te houden?
Van Dijk: "Toen we begonnen aan deze actie, wisten we dat het moeilijk zou worden, maar de kaarten waren zeker niet geschud. Om te voorkomen dat de vier wijkfilialen werden uitgekleed was maar 140.000 euro nodig. Op een totale subsidie voor de bibliotheek van 5,2 miljoen is dat natuurlijk heel erg weinig. Bovendien was het hele jaar ervoor de discussie over de bibliotheek al vergiftigd met oude, achterhaalde en onjuiste cijfers over de prestaties van de Nijmeegse bibliotheek. Hierdoor onstond de indruk dat onze bibliotheek met zijn vele wijkfilialen peperduur was en bovendien slecht presteerde. Wij hebben vervolgens in de kerstvakantie de juiste cijfers van 2007 bij elkaar gezocht en kwamen tot de conclusie dat de bibliotheek het heel erg goed doet voor een heel gemiddeld subsidiebedrag. De harde feiten ondersteunden volledig het belang van goede wijkfilialen. Het enige dat we nu nog moesten doen was met de feiten in de hand anderen overtuigen dat het ook anders kan. En dat voor een luttel bedrag van 140.000 euro."
Je rekent dan natuurlijk op de coalitie van PvdA, SP en GroenLinks?
"Al snel was duidelijk dat we op steun van GroenLinks konden rekenen. Onze andere coalitiepartner, de PvdA, bleek helaas niet bereid om ook maar 1 millimeter aan onze wensen tegemoet te komen. In een coalitie is het geven en nemen, en je moet elkaar ook wel iets gunnen. Bovendien roept de PvdA de laatste maanden van de daken hoe belangrijk ze de wijken vinden. Dat verhaal lijkt mij niet te rijmen met het uitkleden van wijkbibliotheken. Ik had dus de stille hoop dat ze ons plan zouden willen steunen. Maar dat viel tegen. En dan weet je dat het lastig wordt, maar er zijn meer partijen in de raad dan alleen de PvdA."
VVD, D66 en Gewoon Nijmegen willen zelfs filialen sluiten, dan hou je toch niet veel steun meer over?
Van Dijk: "Van de Seniorenpartij, Nijmegen Nu en de fractie Van Zijl-De Jong wisten we dat ze weinig zagen in het uitkleden van biebfilialen, maar dat zijn slechts 3 stemmen en dus onvoldoende voor een meerderheid. Het CDA gaf op 14 januari een handreiking door te zeggen: 'kom met een voorstel met geld erbij, dan willen wij graag kijken wat we meer kunnen doen voor de filialen'. En daarmee lagen er weer kansen om de filialen in stand te houden. Vervolgens ben ik met het CDA aan de slag gegaan om een voorstel voor de wijkfilialen te maken. Het hing erom of we met een goede financiële dekking zouden komen. Toen die goede dekking er was, ging het CDA met ons mee. En daarmee hadden we voor de raadsvergadering van 28 januari opeens misschien een meerderheid voor ons voorstel. Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik was. We zouden de bibliotheek gaan redden. Vervolgens heb ik Hans van Hooft jr, onze fractievoorzitter, gevraagd om contact op te nemen met de drie eenmansfracties. Hij heeft toen duidelijk gemaakt dat we elke stem echt nodig hadden. En ook dat zag er goed uit. Toen ik woensdagochtend wakker werd kon mijn dag niet meer kapot. Vanavond zouden we het echt gaan redden."
Wat is er dan in die tussentijd nog misgegaan?
"Om half vier 's middags, ruim twee uur voor het begin van de politieke avond, kregen we een telefoontje van het CDA dat ze toch twijfelden of ze ons gezamelijke voorstel wel gingen steunen. Ze hadden er nog eens goed over nagedacht en met verschillende mensen gesproken en kwamen eigenlijk tot de conclusie dat die nieuwe uitgeklede filialen helemaal zo slecht niet waren: 'De wethouder zou toch echt wel rekening houden met de belangrijke doelgroepen', was het argument. 'En doet ze dat niet, dan heeft ze aan ons een moeilijke.' Herhaaldelijk hebben we vervolgens uitgelegd dat de wethouder daar geen rekening mee kan houden, omdat ze te weinig geld heeft. Twee weken daarvoor had het CDA dat heel goed begrepen, maar nu opeens zag de wereld er anders uit. Tot 's avonds 9 uur zijn we vervolgens met het CDA opnieuw aan de gang gegaan om te kijken of we de tekst niet konden wijzigen zodat er nog meer van hun visie uit het voorstel zou spreken. Maar helaas, uiteindelijk trokken ze hun steun in. En de reden waarom ze als een blad om de boom waren omgedraaid, daar konden wij alleen maar naar raden. Ze vertelden wel dat ze 's middags bij de PvdA waren uitgenodigd en uitgebreid met die fractie en Hannie Kunst hadden gesproken. En dat de bibliotheekdirecteur ze op eigen initiatief gebeld had om ze ernstig te ontraden dit voorstel met de SP in te dienen."
Dat is toch vreemd, een bibliotheekdirecteur die er geen geld bij wil hebben?
Van Dijk: "Ja dat is heel vreemd. En nog vreemder is dat diezelfde directeur tegen ons zegt: 'ik vind het prima dat jullie pleiten voor handhaving van de huidige wijkfilialen, maar dan moet je er wel geld bij leggen.' Leggen we er vervolgens geld bij, is het weer niet goed. Maar het kan nog gekker. 's Avonds in de wandelgangen rond de raadszaal feliciteren we PvdA-wethouder Hannie Kunst met ons voorstel. We hebben er geld bijgevonden, dus we nemen aan dat ze wel blij zal zijn dat ze niet hoeft te bezuinigen op de wijkfilialen. En wat zegt de wethouder: 'Als jullie voorstel wordt aangenomen, dan treed ik af.' Ik zit nog niet zo lang in de gemeenteraad, maar daar snap ik dus helemaal niets van. In plaats van dat ze blij is dat ze er geld bij krijgt, zegt ze dat ze opstapt."
Dit klinkt als hogere politiek?
Van Dijk: "Iedereen moet er het zijne maar van denken. Een wethouder die niet blij is met extra geld voor haar portefeuille, een bibliotheekdirecteur die er geen geld bij wil hebben, een PvdA-fractie die blijkbaar geen brood ziet in goede wijkvoorzieningen en een CDA dat als een blad om de boom omdraait. Misschien dat ik nog niet lang genoeg meedraai om al dit soort vreemde politieke bewegingen te doorgronden. Maar ik houd er wel een nare smaak aan over. Vooral ook omdat ik niet begrijp waar sommige mensen mee bezig zijn."
En hoe nu verder?
"De komende twee jaar worden de filialen in Oud West, Hatert, Hengstdal en Brakkenstein omgebouwd tot kleinere filialen met een beperkte collectie. Wij zullen bij elk filiaal dat wordt uitgekleed duidelijk maken welke partijen daarvoor verantwoordelijk zijn. En dan moeten de mensen maar zelf oordelen. Over ruim een jaar zijn er alweer raadsverkiezingen. Onze inzet zal in elk geval zijn om de uitgeklede wijkfilialen weer in ere te herstellen. En we zullen ook duidelijk maken dat het anders kan. Met 35.000 euro per wijkbibliotheek erbij heb je een fantastische voorziening die beschikbaar is voor jong en oud en ook voor alles daar tussenin."