Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

30 januari 2009

WNF beëindigt samenwerking met Essent

ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) beëindigt de samenwerking met energieproducent Essent. De ontbinding van het contract gaat in op de dag dat de overname door het Duitse RWE geformaliseerd is. Wanneer dat precies is, hangt af van het verloop van het overnameproces. Energieconcern RWE komt uit onafhankelijke onderzoeken naar voren als één van de meest vervuilende energiebedrijven van Europa. Het wordt na de overname volgens het WNF heel moeilijk voor Essent om haar huidige voortrekkersrol op het gebied van verduurzaming binnen de energiesector te behouden.

Bij het bekend worden van de voorgenomen overname door RWE op maandag 12 januari, gaf het WNF al aan dat het zich zou beraden op het partnerschap met Essent. Na overleg met Essent en RWE de afgelopen week over de ontstane situatie, is het WNF tot de conclusie gekomen dat er na de overname onvoldoende basis is om de samenwerking met Essent op de oude voet voort te zetten. Wel gaat het WNF in op de uitnodiging van RWE om de dialoog aan te gaan over verduurzaming van de bedrijfsvoering, het terugdringen van de CO2-uitstoot en vergroting van het aanbod van schone energie op Europees niveau.

Om de natuur in stand te houden en de bedreigingen van leefgebieden van plant- en diersoorten het hoofd te bieden, sluit het WNF samenwerkingscontracten af met bedrijven die aantoonbaar voorloper zijn in hun sector. Op die manier is juist in vervuilende of niet-duurzame sectoren resultaat te behalen voor de natuur. Ook hebben partnerschappen op deze basis een voorbeeldfunctie voor anderen in de branche: de voorlopers trekken de andere bedrijven mee.

RWE exploiteert nog conventionele bruinkool- en steenkoolcentrales, die een zeer grote uitstoot van CO2 (broeikasgas) door het bedrijf tot gevolg hebben. Ook heeft het bedrijf plannen voor nieuwbouw van conventionele kolencentrales, zonder afvang en opslag van CO2. Daarnaast ziet het WNF grote risico's in de voorgenomen investeringen van RWE in de bouw van een kerncentrale in Belene (Bulgarije), op een lokatie die door deskundigen als onveilig wordt beschouwd vanwege de gevoeligheid voor aardbevingen.

Algemeen directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds: "RWE heeft laten weten op termijn leidend te willen zijn bij de verduurzaming van de energiesector in Europa. Het bedrijf staat daarmee voor een gigantische uitdaging. Het WNF is van harte bereid om een bijdrage te leveren aan dat proces."

De samenwerking tussen WNF en Essent dateert van 1995, toen Essent als eerste Groene Stroom op de markt bracht. Sindsdien hebben beide organisaties gezamenlijk veel ondernomen om dit product tot een succes te maken. Inmiddels kiezen bijna 3 miljoen huishoudens in Nederland voor Groene Stroom.
---



Wereld Natuur Fonds Nederland