Voedingcentrum
Datum: 30 januari 2009
Ons eten is te zout
Fabrikanten gaan de hoeveelheid zout in producten verminderen met 11
procent in 2010. We krijgen veel te veel zout binnen dan goed voor ons
is. Het Voedingscentrum noemt het plan een stap in de goede richting.
We krijgen gemiddeld 10 tot 11 gram zout per dag binnen. De
Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te nemen. Van
veel keukenzout krijg je een hoge bloeddruk. Daardoor neemt het risico
op hart- en vaatziekten neemt toe. Vijftig procent van de Nederlandse
bevolking heeft een bloeddruk die hoger is dan ideaal. Geschat wordt
dat ieder jaar ongeveer 5000 mensen overlijden omdat ze te veel zout
eten.
Het Voedingscentrum adviseert:
* weinig of geen zout aan het eten toe te voegen. Probeer eens
andere smaakmakers zoals (verse) kruiden en knoflook;
* matig te zijn met zoute smaakmakers zoals bouillonblokjes, maggi,
ketjap en kruidenzout. Zeezout is ook niet `beter' dan keukenzout;
* vaker producten uit de categorie ` bij voorkeur' te kiezen, die
doorgaans minder zout bevatten;
* gebruik bij voorkeur zout waar een deel van het natrium vervangen
is door kalium en magnesium. Denk aan 'Jozo bewust' of 'Lo Salt';
* het eten van hartige snacks zoals zoutjes te beperken;
* op het zoutgehalte te letten als je een voedingsproduct koopt. Op
het etiket staat het zoutgehalte vermeld als natrium. Wees wel
alert, want 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Kies voor het
product dat het minste natrium bevat.
Te veel zout
Het meeste zout (ongeveer 70 procent) krijgen we binnen door
industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen. Zo zit in
kant-en-klaarmaaltijden vaak veel zout, maar ook in brood,
vlees(waren), soepen en kaas. Het ministerie van VWS wil het
zoutgehalte in deze en andere industrieel bereide of bewerkte
voedingsmiddelen uiteindelijk met 30 procent terugbrengen.