Stadsdeel Zeeburg

Stadsdeel presenteert beleid tegen vervreemding en radicalisering

30 januari 2009
Het concept-beleidsplan tegen vervreemding en radicalisering van stadsdeel Zeeburg bevat twee uitgangspunten: het stadsdeel zet in op preventie en laat het bestrijden van terrorisme nadrukkelijk over aan justitie, politie en de AIVD, en Zeeburg heeft scherp oog voor de scheiding tussen kerk en staat.

Het Dagelijks Bestuur prijst zich gelukkig met de grote diversiteit aan bewoners, waardoor Zeeburg een van de meest kleurrijke stadsdelen van Amsterdam is. Het overgrote deel van de jongeren in Zeeburg participeert actief in de samenleving. Zij gaan naar school, werken en nemen deel aan het sociale leven. Er zijn echter ook aanwijzingen dat een kleine groep zich afsluit van de samenleving en dat radicalisering zou kunnen vóórkomen. Daarom heeft het Dagelijks Bestuur opdracht gegeven aan bureau Van der Bunt om dit nader te onderzoeken en met voorstellen te komen.

Wethouder Jan Hoek: "Stadsdeel Zeeburg rekent het voorkómen van radicalisering en het weerbaar maken van jongeren tegen vervreemding tot haar taak. Niet alleen om de Zeeburgse samenleving te beschermen, maar vooral ook in het belang van kwetsbare jongeren zelf. Radicalisering en vervreemding is immers heel slecht voor de mensen die het betreft. Het leidt tot schooluitval, het verlies van een sociaal leven en het verkleint de kans op een baan en een goede toekomst."

Stadsdeel Zeeburg werkt bij de preventie van radicalisering samen met organisaties uit het maatschappelijk middenveld: vrijwilligersorganisaties, moskeeën en actieve bewoners. Daarbij worden twee principes gehanteerd. Ten eerste wil het stadsdeel geen invloed uitoefenen op de geloofsbeleving van Zeeburgers. Ten tweede wil het stadsdeel niet bepaalde geloofsbewegingen, kerken, moskeeën, of daaraan gelieerde instellingen bevoordelen. Daarom zal Zeeburg de eventuele samenwerking met religieuze organisaties zorgvuldig beoordelen.

In het beleidsplan wordt onder meer voorgesteld om trainingen te geven aan jongerencoaches en docenten. Daarnaast wil stadsdeel Zeeburg bewustwording bij jongeren bevorderen door socratische gesprekken en debattrainngen. Tot slot investeert het stadsdeel in de contacten, samenwerking en dialoog tussen verschillende groepen en organisaties.

Het concept beleidsplan wordt op dinsdag 3 februari besproken in de commissie Sociaal. De agenda en vergaderstukken van deze commissie staan in de online bestuursinformatie.