Ministerraad


Kabinet akkoord met extra maatregelen inburgering

Persbericht | 30-01-2009

Het kabinet heeft op voorstel van minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met extra maatregelen om meer mensen naar de inburgeringscursus te krijgen. Van (potentiële) inburgeraars wordt verwacht dat zij de taal leren. Daarom heeft het kabinet onderzocht hoe tot verdere verplichtingen kan worden gekomen en hoe praktische obstakels kunnen worden weggenomen.

In 2008 zijn ongeveer 40.000 mensen geplaatst op een inburgeringscursus. Circa 7.000 mensen behaalden het inburgeringsdiploma. Dat staat in schril contrast met de doelstelling om vanaf 2008 gemiddeld 60.000 inburgeringscursussen aan te bieden. Deze stagnatie ontstond al in 2007. Gemeenten bleken grote moeite te hebben met de invoering van de Wet inburgering op 1 januari 2007. Behalve dat een ingrijpende stelselherziening altijd gepaard gaat met een zekere invoeringsproblematiek, is er een belangrijkere oorzaak. Tijdens het wetgevingsproces bleek dat ongeveer de helft van de in te burgeren mensen volgens de wet namelijk niet verplicht kan worden een cursus te volgen. Het gaat om mensen die al de Nederlandse nationaliteit hebben of uit Europa komen. Vaak hebben zij al werk en/of kinderen. Deze zogenoemde 'vrijwillige inburgeraars' komen niet allemaal naar de inburgering. De werving van deze mensen vergt aanzienlijk meer inspanning dan voorzien.

Het kabinet verwacht dat ook vrijwillige inburgeraars zich ten volle inzetten om de taal te leren en mee te doen. Voor het goed kunnen opvoeden van hun kinderen, voor het verkrijgen en/of behouden van werk, maar ook voor sociale contacten op school en in de wijk. Gemeenten moeten hen daarom aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid om de Nederlandse taal te leren. En tegelijkertijd zorgen voor laagdrempelige voorzieningen in de wijk, cursussen in de avonduren, weekenden en schoolvakanties. Ook moet er aandacht zijn voor kwalitatief betere trajecten en kinderopvang liefst gecombineerd met voorschoolse opvang. Daarmee kan tegelijkertijd de taalvaardigheid van de kinderen worden bevorderd.

Het kabinet wil gemeenten meer ruimte bieden om de eigen bijdrage van 270 euro niet te vragen van de vrijwillige inburgeraar. In de praktijk blijkt de eigen bijdrage een aanzienlijk obstakel voor vrijwillige inburgeraars. Tegelijkertijd wordt bekeken of (sanctie)maatregelen in het kader van de Wet werk en bijstand kunnen worden ingezet op uitkeringsgerechtigde inburgeraars. Het kabinet onderzoekt in reactie op het advies van de commissie Bakker het concept van een leeftijdsonafhankelijke leerplicht tot startkwalificatie. Bij dat onderzoek wordt een relatie gelegd met de inburgering.

Het kabinet wil ten slotte bezien of gemeenten in 2009 kunnen worden ondersteund, op voorwaarde dat zij zich in bestuurlijke afspraken vastleggen op het realiseren van de prestaties. Minister Van der Laan zal de prestaties monitoren en indien nodig gemeenten aanspreken die niet voldoende presteren.