Vlaamse Overheid

winnen van koolwaterstoffen en de ondergrondse opslag van CO2

Regeling in de maak voor het opsporen en winnen van koolwaterstoffen en de ondergrondse opslag van CO2

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 30 januari 2009

Op voorstel van Vlaams minister Hilde CREVITS heeft de Vlaamse Regering vandaag het ontwerp van decreet betreffende de diepe ondergrond goedgekeurd. Het regelt enerzijds het opsporen en het winnen van koolwaterstoffen, zoals steenkool, bruinkool, aardolie, mijngas en aardgas en anderzijds het geologisch opslaan van koolstofdioxide, in uitvoering van een Europese richtlijn. De definitieve goedkeuring volgt na het advies van de Raad van State.

Het juridisch kader voor het opsporen en het winnen van steenkool, aardgas en dergelijke is achterhaald en zit verspreid over uiteenlopende wetgevingen. Het biedt dus onvoldoende rechtszekerheid. Het ontwerp stelt voor alle koolwaterstoffen een eenvormige, hedendaagse en samenhangende regelgeving in de plaats.

Op 17 december 2008 werd het Europees energie- en klimaatpakket 2020 goedgekeurd, met onder andere de CCS-ontwerprichtlijn (Carbon Capture and Storage). De richtlijn regelt de opslag van koolstofdioxide in de ondergrond op een veilige manier voor mens en milieu. De geologische opslag van koolstofdioxide wordt momenteel gezien als een belangrijke overbruggingstechnologie, om de gevolgen van de broeikasgasuitstoot te beperken, in afwachting van de realisatie van een koolstofarme energievoorziening en economie. Met het ontwerp van decreet wordt de omzetting van de richtlijn voorbereid en geeft de minister van Energie, Leefmilieu en Natuur duidelijk te kennen kort op de bal te spelen als het gaat om de strijd tegen de klimaatverandering.

Beide aangelegenheden komen in één decreet omdat beide betrekking hebben op de ondergrond en een onderling verband houden. Zo is één van de meest beloftevolle technieken voor de winning van methaan- of mijngas, dat zich in de nog talrijk aanwezige steenkoollagen bevindt, het samengaan van winning van mijngas en opslag van koolstofdioxide. Het koolstofdioxidegas dient als drijfgas en duwt het methaangas uit de steenkool, terwijl de koolstofdioxide zich vervolgens onlosmakelijk met de steenkool bindt, en dus definitief gestockeerd blijft in de ondergrond. Met het afgevangen methaangas kan dan bijvoorbeeld stroom worden opgewekt.

"Toen de steenkoolmijnen in de jaren '80 sloten heeft waarschijnlijk niemand gedacht dat er ooit nog interesse zou zijn in de Limburgse steenkoollagen," aldus minister Hilde Crevits. "Door de hogere stroom- en brandstofprijzen komen echter steeds meer vormen van energieproductie in beeld. Ook in de zoektocht naar oplossingen voor de klimaatverandering staat het onderzoek niet stil. Ik verwelkom initiatieven die op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen bijdragen tot de oplossing van het energie- en klimaatvraagstuk. De goedkeuring van het ontwerp van decreet betekent niet dat er morgen meteen al methaangas zal gewonnen worden of koolstofdioxide zal opgeslagen worden. Eerst zal er nog veel onderzoek nodig zijn. Zo is momenteel niet eens geweten of er in Vlaanderen wel ondergrondse locaties bestaan die geschikt zijn voor de opslag van koolstofdioxide. Maar als het zich voordoet, zal er", volgens minister Crevits, "tegen dan een kader bestaan dat er voor zorgt dat de veiligheid, de volksgezondheid en de leefomgeving gevrijwaard blijven."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be