Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Onrechtmatig gebruik woningen in Venserpolder aangepakt

30 januari 2009

Stadsdeel Zuidoost en woningcorporaties De Key, Ymere, de Alliantie, Eigen Haard en Stadgenoot nemen afstand van het beeld dat door de media is opgeroepen over de wijk Venserpolder.

Woonstichting De Key meldde op 28 januari 2009 te stoppen met de verkoop van huurwoningen vanwege de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling in Venserpolder en klachten over onrechtmatig gebruik van een aantal verkochte woningen. Stadsdeel Zuidoost en de gezamenlijke woningcorporaties vinden dat het beeld dat door de media is opgeroepen, niet klopt.

Venserpolder - wonen
Venserpolder is gebouwd na 1980 en bestaat vooral uit middenhoogbouw. De wijk telt 4.400 woningen en circa 10.000 inwoners. De woningvoorraad bestaat voor 16% uit koopwoningen. De rest uit kleine sociale huurwoningen. Tot medio 2008 zijn ruim 600 voormalige huurwoningen verkocht om een toename van de economische draagkracht van de wijk te realiseren. Deze doelstelling is niet behaald. Er zijn signalen dat een aantal verkochte huurwoningen onrechtmatig wordt gebruikt. Twee corporaties zijn daarom gestopt met de verkoop van voormalige huurwoningen. De andere corporaties gaan door met de verkoop in Venserpolder.

Venserpolder - sociaal
De economische draagkracht van de wijk is de afgelopen jaren niet groter geworden. De buurt kent een relatief groot aantal inwoners die leven rond de bijstandsgrens. Daarom wordt dit jaar in Venserpolder gestart met het project `Kansrijk Zuidoost'. Hierbij krijgen bewoners middels huis-aan-huis-bezoeken informatie over onderwerpen op het gebied van werk en inkomen, schuldhulpverlening, scholing of opvoedingsondersteuning.

Venserpolder - leefbaarheid, betrokkenheid en veiligheid Er liepen en lopen diverse projecten die tot doel hebben om de betrokkenheid van de bewoners te vergroten en de uitstraling van de openbare ruimte en het winkelcentrum te bevorderen.

Door het opheffen van de horecastrook bij het winkelcentrum in 2007 is de overlast voor de buurt sterk verminderd.

Trends WiA 2007, een onderzoek van de dienst Wonen en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, toont bovendien aan dat de waardering van bewoners voor hun buurt is toegenomen.

Venserpolder - toekomst
De wijk Venserpolder is ruim 25 jaar oud en moet weer worden voorbereid op de volgende 25 jaar. Zo wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan en de vernieuwing van de scholenclusters, waarbij er één wordt gecombineerd met woningen, een gezondheidscentrum en een Ouder Kind Centrum.

In nauwe samenwerking met de woningcorporaties en andere partners zoals de politie, zal stadsdeel Zuidoost het onrechtmatig gebruik van woningen krachtig bestrijden.

Stadsdeel Zuidoost - Els Verdonk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Woonstichting
De Key - Peter van Ling, directeur Wonen & Onderhoud Ymere, Eric van Kaam - regiodirecteur Amsterdam Oost
De Alliantie -
Larry Bath, directeur vastgoed Eigen Haard -
Mieke van den Berg, directeur Wonen
Stadgenoot - Hester van Buren, directeur Wonen