Leefbaar Rotterdam


donderdag, januari 29, 2009

België-route

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 29 januari 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: België-route

Geacht College,

Voor immigranten die vanuit Europese landen naar Nederland komen, gelden andere toelatingsregels dan voor immigranten die van buiten de EU komen. Om de strengere toelatingsregels voor mensen van buiten de EU te omzeilen, is een kort verblijf in het buitenland, bijvoorbeeld België of Duitsland, voldoende. Met name Turkse en Marokkaanse vrouwen komen zo - d.m.v. schijnhuwelijken en schijnrelaties - gemakkelijk Nederland binnen.

Andersom kan ook. Illegalen of uitgeprocedeerden die in Nederland verblijven, kan iemand mèt verblijfsvergunning vanuit bijvoorbeeld België naar Nederland halen. Een schijnrelatie of huwelijk in Nederland zorgt vervolgens voor een geldige verblijfsstatus.

Staatssecretaris Albayrak heeft naar aanleiding van een verzoek van de PVV onlangs aangekondigd de België-route te willen gaan aanpakken. Het ministerie van Justitie heeft geen goed beeld van de situatie en de omvang van het probleem. In Rotterdam hebben wij dat ook niet. Maar we kunnen veel opmaken uit de gegevens van het GBA.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Hoeveel mensen hebben zich in de jaren 2005 t/m 2008 uit onze GBA uitgeschreven en zich later weer ingeschreven?

2. Hoeveel daarvan vestigden zich in die tussentijd in een Europees land en welke landen waren dat?

3. Hoeveel van hen zijn in de tussentijd getrouwd?
4. Hoeveel mensen hebben zich meer dan één keer uitgeschreven en weer ingeschreven?

5. Wat is de verdeling autochtoon / allochtoon bij de bovenstaande vragen en welke landen van herkomst vallen hierbij op?


6. Hoeveel EU-onderdanen hebben zich in Rotterdam van 2005 t/m 2008 gemeld en hoeveel partners / gezinsleden hebben daar EU-verblijfsrecht aan ontleend?

7. Wat is de nationaliteit van die partners / gezinsleden?

Onlangs hebben wij ook vragen gesteld over de alertheid van de afdeling Burgerzaken van de Gemeente wat betreft het signaleren van fraude met identiteits- en immigratiefraude. U gaf toen aan veel vertrouwen te hebben etcetera.


8. Heeft Burgerzaken u de afgelopen jaren geïnformeerd over het bestaan van de Europaroute en berichtgeving daarover in de media?
9. Heeft Burgerzaken u geïnformeerd over de Rotterdamse cijfers hieromtrent?

10. Zo ja geef aan hoe, zo nee geef aan waarom u toch vindt dat Burgerzaken alert opereert.

11. Welke andere informatie over identiteits- en immigratievraagstukken heeft Burgerzaken het afgelopen jaar bij u aangekaart?

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors