Proton radiotherapie moet ook in Nederland beschikbaar zijn


Noodkreet kinderartsen en patiënten

DELFT, 20090125 -- Bijna 400 betrokkenen buigen zich donderdag 29 januari 2009 in de Aula van de TU Delft over de vraag of er in Nederland een of meer protonenklinieken dienen te komen. De conferentie vindt plaats ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. I. de Schepper, hoogleraar stralingsfysica.

Proton radiotherapie is een relatief nieuwe techniek bij het bestrijden van kanker die in de VS, Japan en Duitsland sterk in opkomst is. Protonen vernietigen tumoren net zo goed als röntgenstraling (fotonen) maar tasten het omliggende gezonde weefsel veel minder aan. Dat is van belang voor tumoren in de nabijheid van gevoelige weefsels (hersenen, ogen, hart) en voor tumoren bij kinderen.

Capaciteitsprobleem en geestelijke belasting
Dr. Merks, als kinderoncoloog verbonden aan het Emma Kinderziekenhuis AMC: "De huidige situatie is verre van ideaal: behandeling vindt nu alleen plaats in het buitenland. Deze klinieken hebben een beperkte capaciteit, waardoor slechts een fractie van de patiëntjes die in aanmerking komen voor proton radiotherapie, daar terecht kan. En dan heb ik het nog niet over de geestelijke belasting voor de patiënt en zijn omgeving: de gemiddelde behandelduur is 2 maanden en dat betekent dat deze gezinnen 2 maanden van elkaar gescheiden zijn. Voor jonge kinderen is dat onacceptabel".

Initiatieven
Drie groepen in Nederland bereiden de bouw van een protonenkliniek voor: in Groningen (UMCG, KVI), in Delft (TU, Erasmus MC, LUMC, NKI-AvL) en in Maastricht (MAASTRO Clinic, AZM, Universiteit Maastricht, in samenwerking met universiteitskliniek en hogeschool RWTH Aken). De drie voorzitters lichten op de conferentie hun plannen toe en in welke fase zij zitten.

College voor zorgverzekeringen
Iedereen kijkt uit naar het advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Mevrouw Gerrie Ligtenberg, adviseur Pakket gaat in het ochtendprogramma in discussie met Michel Huybrechts van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, Brussel. Discussie-onderwerpen: Nieuwe medische technieken kosten handenvol geld. Wanneer zegt uzelf in het algemeen ja/nee? Volgens welke criteria zou de overheid zulke moeilijke beslissingen moeten nemen? Wat is uw mening over de zin van een Nederlandse protonenkliniek? Wat kiest de Belgische regering?
In de middag neemt Gerrie Ligtenberg een sessie over de kosten voor haar rekening samen met Michael Bos van de Gezondheidsraad.

Van patiënt tot radiotherapeut, van econoom tot stralingsfysicus en van verpleegkundige tot laborant: alle betrokkenen bij Proton Radiotherapie zijn op donderdag 29 januari vertegenwoordigd en geven hun mening.