Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Eerbetoon aan Ronald de Leeuw luidt Martin Monnickendamjaar 2009 in
Amsterdam, 22 januari 2009
Ter gelegenheid van het afscheid van Ronald de Leeuw als directeur van het Rijksmuseum vindt op donderdag 29 januari 2009 de overdracht plaats van de prachtige aquarel van Martin Monnickendam: 'Bij den juwelier' (1909).
De Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam schenkt het werk in het kader van het Monnickendamjaar 2009. Een bijzonder jaar dat in het teken staat van de talentvolle en tijdens zijn leven zo beroemde Amsterdamse schilder Martin Monnickendam (1874 - 1943).
De stichting schenkt dit jubileumjaar een belangrijk deel van haar collectie aan Amsterdamse musea. De schenking aan het Rijksmuseum is de eerste op rij.
Ronald de Leeuw neemt het werk persoonlijk in ontvangst.
Bij den juwelier, 1909
Monnickendams favoriete onderwerp was Amsterdam in al zijn facetten. In 'Bij den juwelier' vereeuwigde Monnickendam de juwelierszaak aan de Kalverstraat 52, eigendom van zijn broer Jacques. Deze verkocht daar 'Montana Diamanten': "... steenen, van buiten gewonen glans en helderheid, waarvan wij den alleenverkoop hebben voor Nederland en Koloniën, worden als brillant geslepen en gelijken volmaakt op echte Diamanten. ..." Nepdiamanten dus. De titel is duidelijk ironisch bedoeld. Afgebeeld zijn Jacques en zijn zusjes Rachel en Liesje.
Monnickendamjaar 2009
Het jaar 2009 staat in het teken van Martin Monnickendam. Een jaar van tentoonstellingen, publicaties, schenkingen en evenementen. Belangrijke culturele instellingen als het Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdams Historisch Museum, het Joods Historisch Museum, Stadsherstel Amsterdam N.V., Museum Schokland en Artis besteden aandacht aan de schilder.
U ontvangt binnenkort gedetailleerde informatie over het programma en de publicaties.
Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam
Vijfendertig jaar geleden verkeerde het grootste deel van werk van Monnickendam nog in een erbarmelijke staat. Zijn omvangrijke en indrukwekkende oeuvre - waaronder 'Bij den juwelier' - lag onder uiterst slechte omstandigheden opgeslagen in twee kleine boerderijtjes op de Veluwe waar de dochters van Monnickendam na de oorlog woonden.
In 1973 richtte de jonge kandidaat-notaris Ruud van Helden - in samenspraak met de dochters - de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam op. Voornaamste doel: het inventariseren, conserveren en restaureren van de duizenden werken om die vervolgens in openbare collecties onder te brengen.
Na jaren van intensieve arbeid is een groot aantal werken in oude glorie hersteld. Belangrijk cultureel erfgoed is daardoor voor de volgende generaties bewaard gebleven.
Martin Monnickendam
De kunstschilder Martin Monnickendam kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst waar Auguste Allebé, Nicolaas van der Waay en Carl Dake tot zijn leermeesters behoorden. Hij woonde en werkte in Amsterdam. Monnickendam koos als onderwerpen vaak Amsterdamse taferelen en stadsgezichten, zijn oeuvre is dan ook nauw verbonden met de hoofdstad. Daardoor geeft het een uniek beeld van het rijk geschakeerde culturele en religieuze leven in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Zijn vele reizen - onder andere naar Italië, Duitsland en Frankrijk - legde hij eveneens in beelden vast. Zijn trefzekere tekenvaardigheid maakte Monnickendam tot een veel gevraagd illustrator voor dag- en weekbladen. Monnickendam ontving talloze onderscheidingen uit binnen- en buitenland en nam over de hele wereld deel aan tentoonstellingen, onder meer in Berlijn, Buenos Aires en Pittsburg.
Opvallend in zijn werk is het voor die tijd felle maar warme kleurgebruik. Zijn naam werd in een adem genoemd met zijn eveneens succesvolle tijdgenoten Jan Sluijters en Kees Maks. Monnickendam heeft zich echter nooit aangesloten bij een stroming of een groep schilders. Hij heeft altijd zijn eigen weg gevolgd, en hanteerde daarbij een stijl van schilderen en tekenen die zeer herkenbaar en eigen is.
Plaats en tijd:
Het Rijksprentenkabinet, Frans van Mierisstraat 92, Amsterdam om 15.30 uur.
U bent van harte welkom!
Digitaal beeldmateriaal is beschikbaar.
Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met
Peggy Alderse Baas-Budwilowitz,
Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam.
tel.: 06 18 28 74 76 / 06 43 02 54 26 of 020 670 80 01.
Mail: info@cultural-architects.com
---- --