34% werkgevers en -nemers wil privé en werk strikter scheiden


Onderzoek plezieropjewerk.nl: tijd rijp voor cultuuromslag op het werk

VOORHOUT, 20090129 -- Een groeiende groep werkgevers èn werknemers geeft aan te verlangen naar een nieuwe zakelijkheid. Tegenwoordig moet je als werkgever of collega een halve psycholoog zijn om begrip te kunnen tonen voor alle sociale problemen van werknemers. Problemen op het werk zoals strubbelingen met een naaste collega, maar ook privéproblemen vragen regelmatig om aandacht. Van een aanstaande scheiding een onverwerkt jeugdtrauma of kinderen die om de haverklap de griep, de mazelen of de bof hebben. Alles lijkt tegenwoordig geoorloofd als excuus voor te laat binnenkomen, te vroeg weggaan en te weinig of onder de maat presteren. Uit een recent onderzoek van www.plezieropjewerk.nl blijkt dat inmiddels 34,7% van de werkgevers en werknemers genoeg heeft van het gepamper.

Het einde lijkt dan ook in zicht te komen. Konden twee jaar geleden zo'n 22% van de werkgevers en werknemers slecht omgaan met werknemers die wel heel veel privé mee naar het werk nemen. Uit een recent onderzoek van www.plezieropjewerk.nl blijkt dat inmiddels 34,7% van de werkgevers en werknemers genoeg heeft van het gepamper. Zij verlangen naar een duidelijke hiërarchie, besteding van de werktijd waarvoor het bedoeld is (namelijk het werk) en een strikte scheiding tussen werk en privé.

Het verschijnsel komt overwaaien uit Duitsland, waar al enkele jaren geleden onder de noemer "Schluss mit lustig" werd gepleit voor de terugkeer van ouderwetse waarden en normen op de werkplek. De aanvoerster, Judith Mair, bepleitte de terugkeer van vaste werktijden, vaste werkplekken, bedrijfskleding, werknemers die elkaar met `u' aanspreken, geen privégesprekken die langer dan vijf minuten duren en heldere strakke opdrachten van het management die ook nog eens volgens afspraak worden uitgevoerd. Een lichtpunt in het geheel: vrij is ook vrij. Dus niet 's-avonds laat met de laptop op schoot in bed of dag en nacht en op vakantie bereikbaar voor de baas. Werk is werk, privé is privé. En met de oplopende kredietcrisis lijkt ook in Nederland de tijd rijp voor zo'n cultuuromslag. Het heeft er dus alle schijn van dat de trend zich doorzet.

Komt daarmee het moment naderbij dat de waterkoelers, stilte- en relaxruimtes, superdeluxe espressomachines, afdelings-wii's en andere gadgets op de werkplek het veld moeten ruimen? Dat eindeloze teamvergaderingen waar iedereen zijn zegje kan doen worden verkort tot een sessie waarin de baas zegt wat er moet gebeuren? Wordt de werkplek gewoon weer iets voor 9 tot 5, simpel voor het salaris? En, vinden we dat wel zo erg, of kent een dergelijk systeem ook voordelen voor niet alleen de werkgever maar ook de werknemer? De tijd zal het leren.





plezieropjewerk.nl