Ingezonden persbericht
Persbericht
Nieuwe studie bevestigt dat regelmatige
consumptie van sojavoeding risico op
borstkanker vermindert
Breda, 29 januari 2009. Een regelmatige consumptie van tofu en andere sojaproducten
kan beschermen tegen borstkanker, zo blijkt uit een recente Koreaanse studie. Vrouwen
die dagelijks 6 tot 8 gram soja-eiwit innemen via sojavoeding, hadden ruim 40% minder
kans op borstkanker.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Maar
borstkanker komt niet overal ter wereld in gelijke mate voor. Zo hebben vrouwen
in Noord-Amerika een vijfmaal grotere kans om borstkanker te krijgen dan
vrouwen in Azië. Veel onderzoekers zoeken een verklaring voor deze variatie in
omgevingsfactoren in bijvoorbeeld het voedingspatroon van vrouwen.
Sojaproducten, waaronder tofu, maken deel uit van de dagelijkse voeding in de
traditionele Aziatische keuken.
Bij deze studie namen de onderzoekers vooral de inname van de hoeveelheid
soja-eiwit en de hoeveelheid tofu in de voeding onder de loep.
De voeding van 362 Koreaanse vrouwen (tussen 46 en 55 jaar) met borstkanker werd uitgebreid
geanalyseerd en vergeleken met de voeding van een controlegroep vrouwen zonder borstkanker.
Vrouwen die dagelijks circa 6 tot 8 gram soja-eiwit binnenkregen, hadden 42% minder kans op
borstkanker dan vrouwen die minder dan 4 gram soja-eiwit consumeerden. Ter vergelijking: in een
glas sojadrink (200 ml) zit ongeveer 6 gram soja-eiwit.
Bij een dagelijkse soja-eiwit inname van ongeveer 10 gram daalde het risico nog meer, namelijk met
55%. Eenzelfde verband werd gevonden voor de consumptie van tofu. Vrouwen die kleine
hoeveelheden tofu aten (80 gram per week of minder) hadden 43% minder kans op borstkanker dan
vrouwen die geen tofu aten. Wanneer dagelijks tofu (40 gram of meer) werd gegeten, verminderde
het risico nog sterker, namelijk met 65%.
De onderzoekers besluiten dat een regelmatige inname van sojaproducten in de voeding het risico op
borstkanker kan doen afnemen. Dit resultaat werd het afgelopen jaar bevestigd door meerdere
studies die rond dit thema gepubliceerd zijn.
Bron: Kim, M. K., et al. "Dietary intake of soy protein and tofu in association with breast cancer risk
based on a case-control study." Nutr Cancer. 60.5 (8 A.D.): 568-76.
(Einde persbericht)
* * *
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Alpro Soja Nederland BV, José Nollen, diëtist Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70,
E-mail: Jose.nollen@alpro.be
* * *
---- --