Persbericht

29 januari, 2009

Belgische lonen sinds begin 2005 gemiddeld 18% gestegen

Loonstijging 2008 goed voor 41% van totale loonstijging voor de afgelopen vier jaar

Sinds januari 2005 zijn de Belgische brutolonen met gemiddeld 18% gestegen. Het gaat hierbij om het totale salaris, bestaande uit een deel vast en een deel variabel loon. De salarissen van specialisten met een niet-commerciële buitenfunctie stegen het sterkst (+21%). De kleinste stijging was er voor de lonen van niet-commerciële buitendienstmedewerkers. Dat blijkt uit salarisonderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.

Elk jaar doet SD Worx onderzoek naar de lonen van Belgische werknemers in België. Daarvoor worden de salarisgegevens van ongeveer tweehonderd verschillende functies geanalyseerd. Deze functies worden in negen verschillende groepen ondergebracht. De steekproef voor 2008 bestond uit 104.313 werknemers van 15.464 bedrijven.

In 2008 stegen de vaste salarissen met 6,4%. Door de hoge inflatie in 2008 waren er in diverse sectoren al meerdere indexverhogingen, die deze sterke stijging mede verklaren. Telt men voor elke functiegroep het variabele deel daarbij op, dan stegen de lonen het voorbije jaar gemiddeld zelfs met 7,5%. Het variabele deel is sterk afhankelijk van de functie en bestaat uit bonussen, commissies, premies, etc.

Wie zijn totale bruto maandloon (vast en variabel) eind 2008 vergeleek met het bedrag dat voor januari 2005 op zijn loonstrook verscheen, kon een stijging van gemiddeld 18% vaststellen. De gemiddelde loonstijging van 2008 is goed voor 41% van de totale loonstijging van de afgelopen vier jaar.

Lonen middenkader en lager kader sterker gestegen dan salarissen directie Opvallend in de onderzochte periode is dat de loonstijgingen de hiërarchische lijn niet volgen. Directie- en hogere kaderleden vallen net buiten de top drie. Mogelijke reden daarvoor is dat aandelen en opties niet werden meegerekend. Bovendien bevat de steekproef een groot aantal directieleden van MKB-bedrijven die geen topsalaris ontvangen.

De sterkste stijging was er de afgelopen vier jaar voor specialisten in een niet-commerciële buitenfunctie (consultants) die tot het lager kader behoren. Hun salaris ligt 21% hoger dan in januari 2005. Tweede in lijn zijn middenkaderleden met een buitenfunctie zoals area sales managers, senior accountmanagers, senior consultants en bedrijfsleiders. Hun loon steeg de voorbije jaren met gemiddeld 21%, maar net iets minder sterk dan de vorige groep. De top drie wordt afgesloten door specialisten met een commerciële buitenfunctie. Accountmanagers, medisch afgevaardigden en sales engineers zagen hun salaris met gemiddeld 19% stijgen.

Variabel loon belangrijke component

In de top drie van de loonstijgingen op basis van alleen het vast loon vallen de specialisten met een commerciële buitenfunctie weg. Hun plaats wordt ingenomen door de specialisten met een binnenfunctie, een ruime en erg diverse functiegroep, waartoe bijvoorbeeld juridisch adviseurs, projectingenieurs, productmanagers, copywriters, filiaalleiders, directiesecretaresses en managementassistenten worden gerekend.

Top drie stijging vast loon

Variabel loon is dus een belangrijke component in de loonsamenstelling, vooral voor werknemers in een commerciële buitenfunctie en hogere kaderleden. Gemiddeld ontvingen lagere kaderleden met een commerciële buitenfunctie het hoogste aandeel variabel loon in 2008. Zij gingen seniorspecialisten met een buitenfunctie en directieleden voor. Voor de volledigheid: niet iedereen ontvangt variabel loon. Bij directieleden is dat 67%, bij middenkaderleden 63%, bij lagere kaderleden 61% en bij buitendienstmedewerkers 50%.

SD Worx doet geregeld salarisonderzoek. De salary survey 2008 verschijnt in de eerste helft van 2009. Het onderzoek bevat benchmarkmateriaal voor bedrijfsleiders, personeelsverantwoordelijken en comp & ben- managers.