Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 29 januari 2009

Kenmerk 017

Amsterdamse aanpak woonfraude in 2008 succesvol Doorverhuren? Voor je het weet betaal jij de rekening!

In 2008 heeft project Zoeklicht 643 onrechtmatig bewoonde, goedkope huurwoningen weer op de reguliere woningmarkt gebracht. Het gaat om 512 sociale huurwoningen (van woningcorporaties) en 131 particuliere huurwoningen. Dit aantal is ongeveer gelijk aan dat van 2007. Toen leverde de aanpak van woonfraude 1500 woningen op, waarvan ongeveer 40% (649) door Zoeklicht en 60% rechtstreeks door de Amsterdamse woningcorporaties. Wethouder Herrema: "Er komen meer woningen vrij door alertheid van de corporaties en Bureau Zoeklicht. Dat aantal is op dit moment hoger dan het aantal sociale woningen dat we jaarlijks bijbouwen. De woningen worden weer op rechtmatige wijze verhuurd. De aanpak levert dus een belangrijke bijdrage aan een goede doorstroming."

Het aantal mensen dat woonfraudegevallen aan Zoeklicht doorgeeft blijft groeien. In 2008 kwamen 918 gevallen bij Meldpunt Zoeklicht binnen. Mensen zijn steeds meer bereid om, al dan niet anoniem, te bellen of te mailen als ze ergens gesjoemel met een woning vermoeden. Onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek bevestigt dit beeld. De meeste meldingen over onderhuur kwamen binnen uit de Jordaan (46), Oude Pijp (37) en Staatsliedenbuurt (33).

Zoeklicht is het Amsterdamse samenwerkingsverband tegen woonfraude van de gemeente en grote verhuurders, dat in 1995 van start is gegaan. Het project richt zich vooral op de woningen waarvoor een huisvestingsvergunning nodig is. Dat zijn woningen met een huur van maximaal 535. Zoeklicht pakt illegale doorverhuur aan, maar ook adresmisbruik voor bijvoorbeeld uitkeringsfraude. In 2008 kwamen in Zoeklichtonderzoeken 27 gevallen van uitkeringsfraude aan het licht en werden 522 mutaties in de gemeentelijke basisadministratie doorgevoerd.

Relatief veel jonge, niet-Nederlandse onderhuurders In 2008 zijn profielschetsen gemaakt van mensen die onrechtmatig huurden en doorverhuurden. Deze schetsen helpen om deze groepen gerichter en actiever op te sporen en preventief te informeren over de consequenties van onderhuur. De onderhuurder blijkt net zo vaak een man als een vrouw (51% en 49%). Relatief veel mensen (41%) hadden een niet-Nederlandse nationaliteit. Veel mensen stonden niet eerder in Amsterdam ingeschreven. Het overgrote merendeel (95%) was ongehuwd en had geen kinderen. Vooral de leeftijdscategorie 20-35 jaar scoort hoog onder de aangetroffen onderhuurders.

De doorverhuurder is meestal (in 63% van de gevallen) een man. Meer dan de helft (55%) van de doorverhuurders is gehuwd, waarbij opvalt dat een groot deel van de partners niet ingeschreven staat op het adres van de huurder. Ruim 90& van de doorverhuurders heeft de Nederlandse nationaliteit. Meer dan de helft (53%) is dertig tot vijftig jaar oud. Opvallend is dat geen enkele doorverhuurder werd aangetroffen jonger dan dertig jaar.

.




29 januari 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 017 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Meeste Amsterdammers eens met Zoeklicht De bekendheid met de activiteiten van Bureau Zoeklicht onder de Amsterdamse bevolking is de afgelopen jaren toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek. In 2004 wist 20% precies te vertellen wat Zoeklicht is en doet. In 2008 is dat 27%. De meeste mensen kennen Zoeklicht van de TV-spotjes op AT5 en van de advertenties in de kranten. Driekwart van de Amsterdammers (77%) vindt Zoeklicht een goed of zeer goed idee. Dat is 8% hoger dan in 2004. Tweederde van de Amsterdammers is bekend met de mogelijkheid van het melden van woonfraude. De bereidheid om zelf woonfraude te melden is de afgelopen vier jaar verdubbeld van 9% naar 19%.

Pb-017