Ackermans & van Haaren


PERSBERICHT
PB 270
28 januari 2009

Waals Gewest (België)
Opdracht voor het beheer van baggerspecie van categorie B Gunning van de opdracht aan een consortium onder leiding van ECOTERRES SA

Na jaren wachten lijkt het tij voor de waterwegen in het Waalse Gewest eindelijk te keren. De Waalse waterwegen werden al geruime tijd niet meer gebaggerd, omdat er gewoonweg geen afdoende oplossing voorhanden was voor de technische verwerking van het verontreinigde slib dat zich op de bodem van kanalen, stromen en rivieren in Wallonië had vastgezet. Verontreinigd slib kon totnogtoe enkel in beperkte mate in zogenaamde "Centres d'Enfouissement Techniques (CET) worden opgeslagen. Door een belangrijke beslissing van de Waalse minister van haveninfrastructuur Michel Daerden lijkt nu een duurzame oplossing in de maak, zodat deze problematiek straks voorgoed voorbij is.
Minister Daerden bevestigt dat na een Europese aanbestedingsprocedure met het oog op het duurzaam beheer van deze problematiek een contract werd gegund aan ECOTERRES NV waarbij in een periode van 4 jaar jaarlijks 285.000 m3 verontreinigd slib zal worden verwerkt. Concreet zullen de verontreinigde deeltjes in de baggerspecie definitief worden geïmmobiliseerd. De polluenten blijven dus aanwezig in de specie maar worden geneutraliseerd door het inkapselen van deze specie.
Als gevolg van de gangbare Waalse milieuwetgeving (die grosso modo het slib afkomstig uit waterwegen als afval catalogeert) was inderdaad geen enkel onderhoudsbaggerwerk nog uitgevoerd sedert het begin van de jaren 90. Zowat 2.100.000 m3 slib zorgt nu voor de nodige hinder op de Waalse bevaarbare waterwegen. Nog dit jaar zullen de meest prioritaire baggerwerken worden aanbesteed.
Het consortium Ecoterres - Envirowall - Ferrari, aangevoerd door ECOTERRES SA , dochteronderneming van de DEME-groep, haalde nu de opdracht van het Waalse Gewest binnen voor het « beheer van baggerspecie van categorie B », of verontreinigde baggerspecie (volgens de Waalse regelgeving wordt baggerspecie ingedeeld in 2 categorieën: niet-verontreinigd slib van categorie A en verontreinigd slib van categorie B). Deze opdracht loopt over een periode van 4 jaar
Waarde van het contract: 16.370.000 ¤ (incl. BTW) per jaar
2
De baggerspecie zal worden verwerkt in een splinternieuwe installatie die ECOTERRES NV in samenwerking met de autonome haven van Charleroi en de Waalse milieumaatschappij (SPAQUE) met tussenkomst van SEDISOL ontwikkelde. Dit technische hoogstandje, eigenlijk een vaste verwerkingsinstallatie, zal een stek vinden in Farciennes langs de Samber, waar de installatie het pronkstuk moet worden van een technologische pool voor slibbeheer. Een naam voor de nieuwe pool is er al: « Sedipôle » (zie illustratie hiernaast). SEDISOL NV verkreeg ondertussen de nodige vergunningen en het plan is om begin 2009 met de bouw te starten. De installatie zou dan tegen het najaar van 2009 klaar moeten zijn. Voor de uiteindelijke verwerking van het slib zal het Novosol®-procédé van Solvay worden toegepast.
Dankzij enkele innovaties ontwikkeld door ingenieurs van ECOTERRES en SEDISOL kan het Waalse Gewest binnenkort opnieuw optimaal gebruik maken van zijn waterwegen, als alternatief voor de verzadigde wegen.
Opnieuw een fraai staaltje van « Creating land for the future », niet voor niets de tagline van de DEME-groep.

Over DEME
De Belgische DEME-groep is een wereldleider in baggerwerken, milieuprojecten en waterbouwkundige realisaties. Zijn aandeelhouders zijn de industriële holding Ackermans & van Haaren en de Aannemingsmaatschappij CFE. De DEME groep telt 3500 werknemers (staff en crew) die op de 5 continenten werken. In 2007 realiseerde DEME een omzet van
1,31 miljard Euro en een operationele cash-flow (EBITDA) van 259,4 miljoen Euro. Met 80 grote baggertuigen en zo'n 200 hulptuigen, beschikt de groep over één van de modernste, meest performante en gediversifieerde vloten ter wereld. Sinds 7 januari 2008 komt DEME naar buiten onder een nieuw logo en een nieuwe stijl. Het logo en de nieuwe stijl onderstrepen de onafhankelijkheid van elk van de werkmaatschappijen, die samen tot eenzelfde groter geheel behoren. Als groep van gespecialiseerde bedrijven, beschikt DEME over de mogelijkheid om globale oplossingen aan te bieden aan zijn klanten. De nieuwe tagline 'Creating Land for the Future' benadrukt de toekomstgerichtheid en duurzame manier van handelen van DEME. We verwijzen hiervoor naar het recent gepubliceerde boek 'Creating Land for the Future' van kunstfotograaf Tom D'Haenens (uitgeverij De Standaard).
www.deme.be
Voor bijkomende informatie : gelieve contact op te nemen met H. Fiers op +32 3 250 52 20 of gsm +32.475.29.08.29 of per email: fiers.hubert@deme.be