Varkenssector op de bres voor strijd tegen kanker

29/01/2009 16:25

Imagro

Varkenssector op de bres voor strijd tegen kanker

Big Challenge 2009 moet minimaal een ton bij elkaar brengen

Vóór 4 juni 2009 binnen de Nederlandse varkenssector minimaal een ton aan euro's bij elkaar krijgen. Om met dat geld vervolgens het baanbrekende onderzoek naar kanker te ondersteunen. Dàt is de insteek van de BIG Challenge 2009, een initiatief van kankerpatiënt Herman Houweling, zelf een begrip in de varkenshouderij én niet onbelangrijk: een echte fietsfanaat.

Herman Houweling groeide op in de varkenshouderij en was er zijn hele leven lang werkzaam, o.a. bij Denkavit, Sturko, Elanco Animal Health en De Heus. Enkele jaren geleden werd bij hem kanker geconstateerd. Nadat hij werd uitgenodigd om in 2009 deel te nemen aan het wielerevenement Alpe d'HuZes, een jaarlijke fietstocht waarbij geld wordt ingezameld voor het onderzoeksfonds van KWF Kankerbestrijding, kreeg hij het idee direct twee vliegen in één klap te slaan. "Ik draag de varkenssector een warm hart toe en weet met welk enorm enthousiasme en inzet er gewerkt wordt", zegt Houweling. En dat positieve beeld van de sector mag best eens gezien worden. Omdat ik daarnaast een grote wielerfanaat ben, is de Alpe d'HuZes een uitgelezen kans om mijn beide passies te combineren. Met

BIG Challenge 2009 wil ik niet alleen een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker, maar direct ook laten zien hoe maatschappelijk betrokken de varkenssector is en proberen om de maatschappelijke kloof tussen producent en consument te verkleinen. Daarom ga ik de sector mobiliseren en van mijn BIG Challenge een BIG Challenge maken voor iedereen in de varkenssector. Onder het mom van BIG Challenge 2009 zoeken we aansluiting bij de Alpe d'HuZes. Zo hoop ik minimaal een ton binnen te halen voor het onderzoek naar kanker."

Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes is het jaarlijkse wielerevenement waarbij de deelnemers individueel of in teamverband zes keer op één dag de Alpe d'Huez beklimmen. Om daarmee geld bij elkaar te fietsen voor het Alpe d'HuZes onderzoeksfonds bij KWF Kankerbestrijding.

De eerste editie van de Alpe d"HuZes in 2006 zorgde al voor een opbrengst van ruim 370.000 euro. In 2007 werd er meer dan 1 miljoen euro bij elkaar gefietst en in 2008 werd het recordbedrag van ruim 3,6 miljoen euro opgehaald.

"De Stichting Alpe d'HuZes zorgt dat echt alle giften voor 100% naar het onderzoeksfonds gaan", vertelt Houweling. "De afgelopen jaren werd met dit geld het onderzoeks- en revalidatieprogramma A-CaRe gestart, waarmee kankerpatiënten beter en sneller kunnen herstellen." Het belangrijke en unieke onderzoek, dat revalidatie voor heel veel kankerpatiënten binnen handbereik moet brengen, beantwoordt volgens Houweling dan ook volledig aan de missie: "Anderen faciliteren en inspireren, om goed, gezond en gelukkig te kunnen leven met kanker. Opgeven is geen optie!"

Bijdragen

Houweling: "Belangstellenden die samen met de varkenshouderij iets tegen kanker willen doen, kunnen op de website www.bigchallenge2009.nl zien hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan onze missie en welke sponsoropties er zijn. Naast een goed gevoel krijgen de donateurs er ook echt wat voor terug in de vorm van speciale sponsorpakketten. Ik hoop dat velen met mij de BIG Challenge aan zullen gaan."

Meer informatie over de BIG Challenge, onder meer over sponsoring en de deelnemende teams, is te vinden op de website www.bigchallenge2009.nl, meer informatie over het wielerevenement Alpe d'HuZes op de website www.opgevenisgeenoptie.nl.

Deelnemende partners: Imagro, Boerderij, Varkens, Ministerie van LNV en LTO Nederland.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,