Technologie Stichting STW

Verbranding vaste raketbrandstof beter beheersbaar na STW-onderzoek

maandag 26 januari 2009

HNF is een krachtige, veelbelovende component van raketbrandstof, die echter als nadeel heeft dat hij niet gelijkmatig genoeg verbrandt. STW-onderzoekster Otilia Dragomir heeft bestudeerd hoe deze brandstof beter beheersbaar te maken. Een oplossing kan zijn de brandstof te mengen met een materiaal dat de verbranding gelijkmatiger laat verlopen. Dragomir vond een veelbelovende verbrandingsregelaar en een principe dat de werking verklaart. Zij promoveert op 26 januari 2009 op haar onderzoek bij de Technische Universiteit Delft. Projectdeelnemer TNO werkt aan technieken om de verbrandingsregelaar effectief in een raketstuwstof te kunnen gebruiken.

HNF brandt snel, levert een grote stuwkracht en is daarom in vaste vorm als component van raketbrandstof kosten- en gewichtbesparend. Dat maakt hem voor de commerciële ruimtevaart een veelbelovende stof. Een ernstig probleem is dat de afbrandsnelheid van HNF te fel variëert met de druk in de verbrandingskamer van de raket. Dit kan tegengegaan worden met zogenoemde burning rate modifiers (BRM). De zoektocht naar een goede BRM is moeilijk omdat hun werking slecht begrepen is. Otilia Dragomir bracht in kaart hoe HNF brandt, zonder en met BRM, door gedetailleerde metingen te verrichten op laboratoriumschaal. Onder andere werd met laserbundels de temperatuur in de HNF-vlam zeer nauwkeurig gemeten. Ze vond een veelbelovende BRM en een principe dat de werking verklaart.

Het onderzoek van Dragomir liep parallel aan een groter onderzoek naar de toepassing van HNF als vaste raketbrandstof voor commerciële ruimtevaart. HNF is krachtig genoeg om bijvoorbeeld voor de Europese raket Ariane 5 per vlucht meer vracht de ruimte in te transporteren, waardoor lanceringen goedkoper kunnen worden.

Projectdeelnemer TNO werkte aan een coatingtechniek om de door Dragomirs onderzoek als veelbelovend geïdentificeerde BRMâs effectief in een raketstuwstof te kunnen gebruiken. De stuwstof bestaat uit een brandbaar polymeer materiaal met daarin ingebed zowel HNF-deeltjes als met coating bedekte BRM-deeltjes. De uiteindelijke vaste brandstof is gemakkelijk in een raket aan te brengen en werkt in proeven krachtig en efficiënt. Verder onderzoek is nodig voor een op grote schaal bruikbare HNF-stuwstof beschikbaar komt.

Promotie: 26 januari 2009, TUD, Faculteit Technische Natuurwetenschappen, Multi-Scale Physics, Reactive Flows and Explosions, DELFT

Meer informatie: Otilia Dragomir, MSc, otilia.dragomir@dlr.de

Promotor: Prof.dr. D.J.E.M. Roekaerts, (015) 278 24 81, d.j.e.m.roekaerts@tudelft.nl

Een brandend blokje HNF, geplaatst op een sokkel. Op basis van de weerkaatsing van laserlicht meten de onderzoekers de snelheid van de geproduceerde verbrandingsgassen. De burning rate modifier (BRM) is van invloed in het uiterst dunne gebied tussen de bovenkant van het blokje en de onderkant van de vlam. De opname is een still uit een video.