Gemeente Giessenlanden


Kinderklankbord voor speelruimte

In een zogenoemde Kinderklankbord geven kinderen in Giessenlanden in de week van 2 februari hun mening over de speelruimte in de gemeente. De bevindingen worden verwerkt in een nieuw speelruimteplan dat de gemeente opstelt in samenwerking met OBB Ingenieursbureau.

Het KinderKlankBord bestaat uit drie onderdelen die via de basisscholen in de gemeente worden uitgevoerd. Ten eerste wordt aan alle kinderen gevraagd een enquête in te vullen. Hierin kan ieder kind aangeven wat hij of zij belangrijk vindt bij het buitenspelen. Ten tweede wordt een rondwandeling gemaakt in verschillende buurten. Enkele kinderen nemen een medewerker van OBB Ingenieursbureau op sleeptouw door de buurt waar ze wonen. Op deze manier kunnen ze laten zien waar de leuke en minder leuke plekken zijn. Als derde kunnen scholen een plattegrond laten maken waarop aangeven wordt waar leuke, spannende en minder leuke speelruimte is.

Buurtverenigingen

Daarnaast wordt informatie ingewonnen via de buurtverenigingen. In overleg met andere ouders /bewoners verzamelen de buurtverenigingen meningen over de speelruimten in hun buurt. Hiervoor is een vragenlijst opgesteld. De ingevulde lijsten worden gebruikt om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van de speelplekken, de opbouw van de buurt en de speelmogelijkheden in de buurt.

Speelruimteplan

Gemeente Giessenlanden gebruikt het KinderKlankBord en de inventarisatie van de buurtverenigingen om de huidige werkwijze op het gebied van speelruimte en speelvoorzieningen te evalueren en nieuw beleid te ontwikkelen. Het nieuwe beleid krijgt vorm in een speelruimteplan. Het KinderKlankbord en de inventarisatie van de buurtverenigingen geven een duidelijk beeld van de manier waarop kinderen de buurt gebruiken om te spelen en welke speelmogelijkheden voor de kinderen belangrijk zijn. Dit is van belang bij het herinrichten en nieuw aanleggen van speelruimte.

Bijzonder

Extra bijzonder aan het speelruimteplan is dat er niet alleen gekeken wordt naar huidige speelplekken, maar ook naar de overige openbare ruimte. Het groen bijvoorbeeld vormt geen formele speelplek, maar wordt bij het spelen wel veelvuldig benut.

Over het speelruimteplan vindt een inspraakavond plaats. Hierover volgt later meer informatie.