Gemeente Lopik

Handhaving/Ruimtelijke Ordening

Inventarisatie camping en recreatieparken Lopikerkapel afgerond

In opdracht van de gemeente Lopik is bureau MB-ALL medio november 2008 gestart met het uitvoeren van een inventarisatie naar onrechtmatige bewoning en illegale bouw op camping Klein Scheveningen en recreatieparken De Loef en De Boeg in Lopikerkapel. De inventarisatie is voorspoedig verlopen en in januari 2009 afgerond. Medio februari 2009 wordt een rapport van de inventarisatie verwacht. Daarna wordt in een plan van aanpak bepaald hoe overtredingen moeten worden beëindigd en tegelijkertijd een kwaliteitsslag kan worden bereikt.

De gemeente Lopik heeft al enige tijd het vermoeden dat er op camping Klein Scheveningen en met name op recreatieparken De Loef en De Boeg sprake is van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven en gebouwen. Daarnaast zijn er recreatieverblijven en andere bouwwerken gebouwd, zonder de verplichte bouwvergunning.

Permanente bewoning van recreatieverblijven is bij wet verboden

Campings en recreatieparken zijn bedoeld voor recreatie en zijn zodanig aange-merkt in het bestemmingsplan. Het onrechtmatig bewonen van recreatieverblijven zorgt ervoor dat recreatie in steeds mindere mate mogelijk is. Door een recreatieterrein te gebruiken voor bewoning wordt daarnaast verstedelijking van het buitengebied in de hand gewerkt. Tenslotte zullen permanente bewoners van recreatiewoningen meer dan recreanten een beroep doen op collectieve voorzieningen. De gemeente Lopik is van mening dat alle eigenaren van recreatiewoningen zich aan de spelregels moeten houden. Het gebruik van recreatieverblijven voor permanente bewoning is bij wet verboden.

Inschrijving in GBA is geen toestemming voor permanente bewoning

De gemeente Lopik is verplicht iedere persoon die aangeeft binnen de gemeentegrenzen te komen wonen, in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Dit vloeit voort uit de Wet Gemeentelijke Basisadministratie. Alle ingeschrevenen ontvangen vervolgens aanslagen voor de diverse gemeentelijke belastingen.

Wanneer de gemeente Lopik constateert dat een recreatiewoning te koop staat, stuurt zij sinds januari 2008 een brief aan de verkoper en - indien van toepassing - de verkopende makelaar. Hierin is nadrukkelijk aangegeven dat het permanent bewonen van een recreatiewoning verboden is. Ook is daarin vermeld dat het mogelijk kan gaan om een recreatiewoning die zonder de vereiste bouwvergunning is gebouwd. De verkoper wordt gevraagd dit kenbaar te maken aan de koper. Wanneer recreatiewoningen worden verkocht buiten het zichtveld van de gemeente om, kan de gemeente geen brief verzenden.

Inwoners zijn zelf verplicht te controleren of het adres waar men zich vestigt wel de bestemming wonen heeft.

De gemeente verifieert sinds november 2008 elke nieuwe inschrijving in de GBA. Als blijkt dat het opgegeven adres van de camping of de recreatieparken is, ontvangt de ingeschrevene (indien 18 jaar of ouder) een brief. In die brief geeft de gemeente aan dat aan de inschrijving in de GBA geen rechten kunnen worden ontleend en dat de woning niet permanent bewoond mag worden.

Illegale bouw zoveel mogelijk legaliseren via bouwvergunning

Voor het bouwen van een bouwwerk is, op een klein aantal uitzonderingen na, altijd een bouwvergunning vereist. Met de inventarisatie is het de bedoeling alle huidige bebouwing, voor zover dit mogelijk is, te legaliseren door middel van het achteraf verlenen van een bouwvergunning. Een bouwvergunning kan worden verleend als het bouwwerk binnen het bestemmingsplan past en voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Daarnaast is het van groot belang dat het voldoet aan de eisen voor de constructie, veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en bruikbaarheid van een gebouw. Het bouwwerk mag immers geen gevaar opleveren.

Inventarisatie om beleid te kunnen opstellen

Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen krijgt in de landelijke politiek al enkele jaren de nodige aandacht. De minister van VROM heeft op 20 maart 2008 wederom de gemeenten opgeroepen om duidelijkheid te geven over hun beleid aan bewoners die hun recreatieverblijf voor 31 oktober 2003 bewoonden en dit voor 1 januari 2010 te doen. De gemeente Lopik wil hiervoor beleid en een plan van aanpak opstellen. Voordat dit kan gebeuren, moest een goede inventarisatie van de situatie worden gemaakt door een gespecialiseerd bureau, te weten bureau MB-ALL. Hiervoor heeft de raad op 23 september 2008 een bedrag van
EUR 26.000,- beschikbaar gesteld. De raad zag zich hiertoe genoodzaakt vanwege wetgeving vanuit de rijksoverheid.

Uitvoering inventarisatie

Bureau MB-ALL heeft vooraf met de eigenaar van Klein Scheveningen en de vereniging van eigenaren van De Loef en De Boeg de voorgenomen werkwijze besproken. Alle eigenaren van percelen hebben vooraf een brief ontvangen met informatie over de voorgenomen inventarisatie. De inventarisatie is medio november 2008 gestart en in januari 2009 afgerond.

De gemeente Lopik zal medio februari 2009 een rapport van de inventarisatie ontvangen. Daarna wordt in een plan van aanpak bepaald hoe de overtredingen moeten worden beëindigd en tegelijkertijd een kwaliteitsslag op de camping en recreatieparken kan worden bereikt.