Gemeente Montferland

Raadsvergadering over de huisvesting

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland stelt de gemeenteraad voor een besluit te nemen over de ruimtelijke en financiële haalbaarheid van de huisvesting van de gemeente Montferland. Het onderwerp is geagendeerd voor de vergadering van donderdag 29 januari 2009.
Op 23 oktober 2008 is het raadsvoorstel in een raadsbrede commissie behandeld. Deze behandeling heeft geleid tot een aanvulling op het raadsvoorstel.

Het streven naar betere dienstverlening voor de burgers van Montferland is hét leidende beginsel voor het huisvestingsvoorstel. Dit voorstel betreft de locatie Didam. Het monumentale gedeelte van het gemeentehuis, locatie s-Heerenberg, blijft als representatieve functie in gebruik voor officiële ontvangsten en recepties. Bovendien wordt er een publieksbalie gehuisvest, waar de burgers op werkdagen in de ochtenduren en op woensdagavond terecht kunnen voor onder andere sociale zaken en voor publiekszaken.
Aspecten als een stedenbouwkundige impuls aan het centrum, een efficiëntere bedrijfsvoering, de bestuurlijke ruimten en de standaard kantoorruimten voor de medewerkers komen in het raadsvoorstel aan de orde.

Het aanvullende voorstel gaat nader in op drie aspecten:
- ruimtelijk (motivatie voor nieuwbouw op beperkt plangebied, stedenbouwkundige inpassing en hoogte, bibliotheek, multifunctionele zaal, bestemmingsplan, parkeren en pleinfunctie).
- financieel (budgettair kader, gemiddelde m2 prijs en overige kostenaspecten).

- projectmanagement (procesbegeleiding bouw en gebruik).

Op basis van ruimtelijke overwegingen heeft het college de voorkeur om optie 1B (nieuwbouw op een beperkt plangebied) nader te onderzoeken. Hiermee is er sprake van één geconcentreerd gebouw op één plangebied, waarbij het terrein aan de overzijde van de Schoolstraat (huidige bibliotheek en postkantoor) niet gebruikt hoeft te worden. Voordelen hiervan zijn:


1. Eén geconcentreerd gebouw biedt betere mogelijkheden voor de dienstverlening aan de burgers door kortere lijnen tussen frontoffice, midoffice en backoffice.

2. Geconcentreerde huisvesting bevordert de integrale samenwerking en de communicatie van de verschillende organisatieonderdelen.
3. De ontwikkeling van het centrum van Didam is gebaat bij een aaneengesloten deelgebied dat optimaal kan worden ingericht.

Kosten
Om een zorgvuldige vergelijking van oude en nieuwe huisvestingslasten te kunnen maken heeft de gemeenteraad van Montferland het begrip budgettaire neutraliteit op 3 juli 2008 als volgt omschreven: over een volledige gebruiksperiode van 40 jaar. Dat betekent dat de lasten van de huidige situatie (inclusief prijsstijgingen en rekening houdende met een investering om de gebouwen te renoveren) zijn afgezet tegenover de kosten van nieuw/verbouw. Kort samengevat houdt dit in dat er geen extra lasten voor de burger mogen zijn. Oftewel: de definitieve huisvesting mag de burgers van Montferland geen cent extra kosten!

Een structurele gemiddelde huisvestingslast van ca. 2 miljoen per jaar voldoet aan de omschrijving van budgettaire neutraliteit.

Vervolgproces
Voor het vervolgproces stelt het college de gemeenteraad voor om de ontwerpfase op te starten en een selectie te maken van architecten en/of bouwbedrijven/ontwikkelaars voor het maken van een voorlopig ontwerp (bijvoorbeeld 3 maquettes).

Op 29 januari 2009, om 19:30 uur, zal de raadsvergadering plaatsvinden.


- Raadsvoorstel (deel 1)


- Raadsvoorstel (deel 2)


- Raadsbesluit