Nederlanders verdeeld over vraag of vervolging Wilders terecht is
Rechtse stemmers vinden vervolging Wilders onterecht, linkse stemmers vinden vervolging terecht
Nederlanders zijn zeer verdeeld over de beslissing van het gerechtshof in Amsterdam dat het Openbaar Ministerie alsnog PVV-leider Geert Wilders moet vervolgen voor diens anti-islamitische uitspraken. Een krappe meerderheid (53%) vindt deze beslissing heel terecht of redelijk terecht; ruim vier op de tien Nederlanders (44%) vinden de beslissing van het Amsterdamse gerechtshof redelijk tot zeer onterecht.
Alleen mensen die - als er nu verkiezingen zouden worden gehouden - VVD of PVV zouden stemmen, vinden het in meerderheid onterecht dat Wilders wordt vervolgd (resp. 64% en 98%). De achterban van de andere 'grote' politieke partijen (TON uitgezonderd) vindt het in meerderheid terecht dat Wilders vervolgd wordt. Dat geldt met name voor mensen die op een linkse partij stemmen: van de GroenLinks-, PvdA- en SP-achterban vindt respectievelijk 93 procent, 79 procent en 66 procent de vervolging terecht. De aanhang van het CDA neemt een middenpositie in (55% vindt de vervolging terecht, 40% onterecht).
Ruim zes op de tien Nederlanders: uitspraken Wilders gaan te ver
Over de vraag of Wilders met zijn uitspraken over moslims en de islam te ver is gegaan, bestaat minder discussie onder Nederlanders dan over de kwestie of de vervolging van Wilders terecht is. Ruim zes op de tien Nederlanders (63%) zijn het (helemaal) eens met de stelling dat Wilders te ver gaat, een op de drie Nederlanders (35%) is het met de stelling (helemaal) oneens. Ook een krappe meerderheid van mensen die nu VVD zouden stemmen (53%) vindt dat Wilders te ver is gegaan. Alleen PVV-stemmers zijn het in overgrote meerderheid oneens met deze stelling (95%). Aan de andere kant van het spectrum onderschrijven vrijwel alle GroenLinks-stemmers (98%) de stelling dat Wilders te ver is gegaan.
Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar politicus mag niet meer zeggen dan burger
Nagenoeg alle Nederlanders (99%) zeggen vrijheid van meningsuiting belangrijk te vinden. Maar dat houdt niet in dat een politicus meer zou mogen zeggen dan een burger. Maar liefst twee op de drie Nederlanders (66%) vinden dat er géén verschil bestaat tussen wat een politicus in het publieke debat mag zeggen en wat een burger mag zeggen. Slechts twee op de tien Nederlanders (21%) vinden dat een politicus meer mag zeggen dan een burger. Dertien procent van de Nederlanders is zelfs van mening dat een politicus juist minder mag zeggen dan een burger.
C6957 A3 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk is uitgevoerd op 22 januari 2009 van 13:30 uur tot 16.00 uur. In totaal werden 628 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=628).
Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99) of Marijn Scholte (tel: 020 522 54 28).
TNS NIPO