Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 23 januari 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stelt de inwerkingtreding vast van twee decreten rond de SERV op 1 januari 2009.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Naar aanleiding van de nieuwe samenstelling van de federale regering worden in de schoot van het Overlegcomité de Interministeriële Conferenties opnieuw samengesteld. Naast de reeds bestaande Conferenties zijn nu ook de Interministeriële Conferenties 'Veiligheids- en Handhavingsbeleid' en 'Drugs' opgericht. De Vlaamse Regering keurt nu de vernieuwde samenstelling van haar vertegenwoordiging in deze Conferenties goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Begin december vorig jaar keurde de Vlaamse Regering definitief het ontwerp van Mediadecreet goed. Het gaat om een actualisering van de bestaande gecoördineerde decreten. Nu keurt ze, naar aanleiding van een aantal opmerkingen van het Overlegcomité Telecommunicatie en Omroep, een aantal amendementen bij het decreet goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Kathleen Van Brempt en minister Veerle Heeren

Na advies van de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het verdrag over de rechten van personen met een handicap. Het verdrag werkt in detail de rechten van personen met een handicap uit en stelt een code op voor de toepassing ervan. De verdragsluitende staten engageren zich om hun beleid, hun wetten en hun administratieve maatregelen af te stemmen op de bescherming van die rechten en om alle vormen van discriminatie uit te sluiten. Dit ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn over geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap hecht de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet ter zake. De richtlijn heeft tot doel om het vervoer op de binnenwateren te ondersteunen door enerzijds de veiligheid, de beveiliging, de doeltreffendheid en de milieuvriendelijkheid van deze vervoerswijze te verbeteren, en anderzijds de koppeling met andere vervoerswijzen te vergemakkelijken.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van een overeenkomst van de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie met Colombia en één met Jordanië.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Transportbedrijf H. Essers en Zonen nv in Genk'. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering neemt akte van de bevindingen van een aantal studies rond de verwezenlijking van voetbalstadions in Vlaanderen. Ze keurt de visie goed die werd ontwikkeld in de paper 'Omschrijving van de Vlaamse verantwoordelijkheden en aandachtspunten bij de verwezenlijking van multifunctionele voetbalstadions in Vlaanderen, inclusief het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad'. Ze gelast de bevoegde ministers van Ruimtelijke Ordening en van Sport met het realiseren van een voetballoket ten bate van de inplanting en de uitbouw van de multifunctionele voetbalstadions in Vlaanderen. Tegelijkertijd wordt er 50 miljoen euro herschikt om als hefboomfinanciering aan te wenden voor de realisatie van een aantal stadions. Ze keurt ook de werkwijze van de Overlegcommissie Voetbalinfrastructuur Vlaanderen goed en de door haar voorgestelde selectiecriteria.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt een aantal maatregelen goed ter bevordering van de financiering van ondernemingen in het licht van de huidige financiële crisis. De beslissing bouwt verder op de principes van het Vlaamse relanceplan 'Herstel het vertrouwen' van november vorig jaar en op de bestaande instrumenten voor economische stimuli.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Het Cultureel-erfgoeddecreet wil een cultureel-erfgoedbeleid uitbouwen en de zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed stimuleren. Voor de uitvoering van het decreet is nog een uitvoeringsbesluit nodig, met name een vertaling van de gemaakte afspraken in het protocol van akkoord tussen de Vlaamse provincies, steden en gemeenten. Het protocol van akkoord creëert een draagvlak bij de verschillende bestuursniveaus voor het erkennen van de kwaliteitsvolle werking van musea, culturele archieven en bibliotheken. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het Cultureel-erfgoeddecreet, over de toekenning van een kwaliteitslabel aan collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties en de indeling van musea en culturele archiefinstellingen bij het Vlaamse niveau.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over het Vlaamse beleid tegenover etnisch-culturele minderheden (integratiedecreet). Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wil een beter kader creëren voor het Vlaamse integratiebeleid, afgestemd op de huidige beleidsvisies. Daarvoor worden enkele anomalieën uit het vorige decreet weggewerkt. Daarnaast creëert het gewijzigde integratiedecreet een wettelijk kader voor het sociaal tolken en vertalen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu advies ingewonnen van de SERV en de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Het decreet met de algemene regels voor de erkenning en basissubsidiëring van mobiliteitsverenigingen en koepels van verenigingen en de subsidiëring van mobiliteitsprojecten is op een aantal punten gewijzigd. Nu wordt ook het bijbehorende besluit van de Vlaamse Regering principieel aangepast. Het gaat om een aantal technische aanpassingen, het aanbrengen van meer sturende elementen en een uitbreiding van het toepassingsgebied. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en bij de Mobiliteitsraad Vlaanderen (MORA), daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van een koninklijk besluit over de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens, landbouw- of bosbouwtrekkers, hun bestanddelen en hun veiligheidsonderdelen. Concreet gaat het om de omzetting van een aantal Europese Richtlijnen ter zake in Belgische wetgeving. Het gaat onder meer om richtlijnen rond voertuigen met specifieke dagrijlichten, de nieuwe emissienormen ten gevolge van de Euro 5 en Euro 6-normering, het meten van de rookcapaciteit van dieselmotoren en de mogelijkheid tot invoering van nieuwe adaptieve koplampsystemen en het noodstopsignaal.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de aanpassing van koninklijke en ministerïele besluiten over homologatie- en andere tarieven op voorwaarde dat de nieuwe terminologie 'goedkeuring van een installateur' en 'goedkeuringsattest' consequent wordt gebruikt. De besluiten betreffen in hoofdzaak een indexering van een aantal tarieven.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de SERV, de MORA en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens. Aanvullende reglementen zorgen voor een aanpassing van de verkeerssituatie aan plaatselijke of bijzondere omstandigheden. Met dit besluit bepaalt de Vlaamse Regering, in uitvoering van het decreet, dat de Vlaamse minister van Mobiliteit toezicht houdt op de gemeentelijke aanvullende reglementen. Aanvullende reglementen die uitgaan van het gewest worden opgemaakt en uitgevaardigd door de Vlaamse minister van Openbare Werken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne en het besluit over de certificering van koeltechnische bedrijven. Het betreft aanpassingen naar aanleiding van een verordening van de Europese Commissie, die de mogelijkheid voorziet tot het invoeren van tussentijdse certificaten voor de koeltechnische bedrijven en koeltechnici. Dit systeem van tussentijdse certificering kon destijds in het besluit nog niet worden voorzien. Daarnaast verschuift het besluit de deadline voor de certificering van koeltechnische bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan koelinstallaties met een nominale koelmiddelinhoud van 3 kg of meer. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na evaluatie van de energieprestatieregelgeving wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en de MiNa-raad, opnieuw principieel het EPB-decreet en het besluit tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. De wijzigingen in het decreet omvatten een aantal aanvullingen en bijschavingen op het vlak van procedures, verantwoordelijkheden en boetes. In het besluit zijn het tijdspad van het verstrengen van de EPB-eisen en een aantal bijschavingen van de berekeningsmethode opgenomen. Acties op het vlak van EPB-software, innovatieve technieken, communicatie en sensibilisatie zullen door het Vlaams Energieagentschap worden uitgewerkt . Over deze wijzigingsbesluiten wordt nu nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de toekenning van een rentetoelage voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid ten gevolge van hinder door openbare werken. Het besluit moet ondernemingen ondersteunen die door de gevolgen van openbare werken problemen krijgen met hun cashflow. Een bijsturing van de rentetoelage is nodig om de toekenningsvoorwaarden te versoepelen, het maximale jaarlijkse steunpercentage te actualiseren en de rentetoelage hinder openbare werken beter af te stemmen op de waarborgregeling.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de inschrijving bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap. De wijziging beoogt de procedure te vereenvoudigen voor het indienen en afhandelen van vragen om crisisjeugdhulp, verleend door voorzieningen voor personen met een handicap. De gehandicaptensector verleent immers ook haar medewerking aan de netwerken voor crisisjeugdhulpverlening. De betrokken (semi-)internaten, centra voor observatie en behandeling en thuisbegeleidingsdiensten bieden in de netwerken crisisbegeleiding en opvang aan. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de erkenning, de registratie en de machtiging, en de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming in het kader van de zorgverzekering. Door de wijziging wordt het bedrag voor de tenlastenemingen mantel- en thuiszorg en residentiële zorg met ingang van 1 maart 2009 verhoogd met 5 euro, zodat een tenlasteneming dan 130 euro bedraagt in plaats van 125 euro nu.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1232513408431&NB_Registratiepersoonid=10446