Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

23 januari 2009

Gemeenteraad Utrecht wil meting luchtkwaliteit

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 22 januari heeft de gemeenteraad besloten om de luchtkwaliteit in Utrecht te gaan meten. Een motie van de VVD, D66, SP, Leefbaar Utrecht en Groep Mossel om een raadsonderzoek uit te voeren naar de luchtkwaliteitsberekeningen kon niet rekenen op een meerderheid. Wel zal er een extern onderzoek worden uitgevoerd. Behalve over luchtkwaliteit debatteerde de raad over de Bibliotheek ++, de zondagopenstelling van vijf supermarkten en de naam van het Muziekpaleis. Daarnaast werd Chris Baerveldt beëdigd als raadslid voor de SP.

Debat luchtkwaliteit

De raad debatteerde op verzoek van Leefbaar Utrecht over de luchtkwaliteit in de stad. De partij vroeg dit debat aan naar aanleiding van de publicaties over meetgegevens van het Wijk C comité. Leefbaar Utrecht vindt dat de gemeente de luchtkwaliteit niet alleen moet berekenen door middel van een model, maar ook moet meten. Uiteindelijk zijn er drie moties ingediend, te weten: 'Meten helpt bij weten', een motie voor een raadsonderzoek en 'Meten luchtkwaliteit'. Deze laatste motie, ingediend door de ChristenUnie, het CDA, GroenLinks en de PvdA, is bijna unaniem aangenomen door de raad, alleen Groep Mossel stemde tegen. Dit betekent dat de raad het college van burgemeester en wethouders verzoekt om voor het zomerreces van dit jaar een concreet voorstel aan de raad te doen over op welke wijze metingen of een meetsystematiek uitgevoerd gaan worden.

De VVD, SP, D66, Leefbaar Utrecht en Groep Mossel dienden een motie in voor een officieel raadsonderzoek naar de luchtkwaliteitsberekeningen. Dit onderzoek zou moeten worden afgerond voor de besluitvorming over het Actieplan Luchtkwaliteit. In het onderzoek moet gekeken worden naar alle gegevens en aannames, verkeerskundige berekeningen, juridische aspecten en de werkwijze en houding binnen het gemeentelijk apparaat. Deze motie kreeg geen meerderheid in de raad; de coalitiepartijen vonden een raadsonderzoek een te zwaar instrument. De wethouder zegde wel toe een extern onderzoek te starten, waar de raad nauw bij betrokken wordt. De indieners stemden voor de motie. Tegen stemden: PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Burger en Gemeenschap.

Debat bibliotheek ++

De raad debatteerde op verzoek van de VVD en Leefbaar Utrecht over de gerechtelijke uitspraak met betrekking tot de Bibliotheek ++. De rechter heeft op 9 januari 2009 in een kort geding geoordeeld dat een nieuwe jury de door zeven architectenbureaus ingediende visies voor de nieuwe Bibliotheek ++ opnieuw moet gaan beoordelen. Dit omdat de rechter vindt dat de puntenwaardering van de jury niet op zorgvuldige wijze heeft plaatsgevonden. De gemeente liet in een reactie weten de uitspraak te respecteren en niet in hoger beroep te gaan. Daarnaast zou de gemeente zo snel mogelijk aan de slag gaan met het samenstellen van een nieuwe jury.

De VVD en Leefbaar Utrecht wilden opheldering van het college omdat de jury ongezien akkoord zou zijn gegaan met een puntenwaardering die door een medewerker van de gemeente was opgesteld, terwijl wethouder Jansen in een eerder debat liet weten dat de jury zich wel over de cijfers heeft kunnen uitspreken. Leefbaar Utrecht en D66 spraken wethouder Jansen aan op zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid. Jansen is verantwoordelijk voor zowel het Stationsgebied als voor bibliotheken.

De wethouder zei de ontstane situatie te betreuren en liet weten dat er gewerkt wordt aan het instellen van een nieuwe jury. Jansen maakte bekend dat Aad Veenman, oud president-directeur van de NS, de nieuwe voorzitter van de jury wordt. De verwachting is dat de jury in de tweede helft van februari aan het werk kan.

Debat zondagopenstelling

Op verzoek van het CDA en de SP debatteerde de raad over de zondagopenstelling van winkels in het kader van de Winkeltijdenverordening. Eind 2008 heeft het college ontheffingen verleend aan vijf Albert Heijn-filialen om op zondagen, na 16.00 uur 's middags, hun zaak te openen. Hiermee zijn er elke zondag 16 winkels geopend. Het CDA, de SP, de ChristenUnie en Groep Mossel vinden de extra openstellingen ongewenst en niet in overeenstemming met de uitslag van het in 2005 gehouden referendum over koopzondagen. Destijds stemde een meerderheid van de Utrechtse bevolking tegen uitbreiding van de koopzondagen. De SP en Groep Mossel wilden met het indienen van een motie bereiken dat het college de verleende ontheffingen terugdraait. De VVD, gesteund door D66, Leefbaar Utrecht en Burger en Gemeenschap, was juist van mening dat het aantal winkels dat op zondag geopend is uitgebreid moest worden van 16 naar 20. Per 15.000 inwoners mag Utrecht immers één vergunning afgeven en sinds kort heeft de stad 300.000 inwoners. Zij dienden hiervoor een motie in. Beiden moties kregen geen meerderheid van de raad.

Motie 'Houdt Vredenburg in ere'

Het CDA, D66 en de PvdA dienden de motie 'Houdt Vredenburg in ere' in. De partijen constateren dat de term 'Muziekpaleis' door velen weliswaar als een voorlopige werktitel wordt beschouwd, maar de naam Vredenburg een begrip is dat niet verloren mag gaan. De motie is aangenomen door de raad. Voor stemden: het PvdA, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Groep Mossel en Burger en Gemeenschap. Tegen stemden: de SP, Leefbaar Utrecht en de VVD. Het college legt nu eventuele voortzetting van de naam 'Vredenburg' voor het nieuwe muziekgebouw voor aan het bestuur van de Stichting Muziekpaleis en de Stichting Vrienden van Vredenburg.

Chris Baerveldt nieuw raadslid voor SP
Chris Baerveldt is tijdens deze raadsvergadering beëdigd als raadslid voor de SP. Hij neemt hiermee de vrijgekomen raadszetel over van Marcel van den Tooren (Groep Mossel). Van den Tooren was tot eind 2007 raadslid voor de SP tot hij verder ging als raadslid voor Groep Mossel. Zijn raadszetel is weer ter beschikking gekomen van de SP.



Gemeente Utrecht