Protestantse Kerk in Nederland


Workshops over belijdeniscatechese

vr 23 januari 2009 - vr 6 februari 2009
Het HGJB-centrum voor catechese geeft de komende weken op drie verschillende avonden workshops over nieuwe ontwikkelingen en visies op belijdenis-catechese. Het maakt daarvoor gebruik van de avonden die de HGJB onder de titel Belijden-is-doen gelijktijdig organiseert voor belijdeniscatechisanten. In de workshopronde van deze avonden, is er een afzonderlijk programma voor de catecheten en predikanten.

Op het terrein van de belijdeniscatechese signaleert het HGJB-centrum voor catechese met name twee ontwikkelingen die aandacht vragen. In de eerste plaats blijkt de gemiddelde leeftijd van belijdeniscatechisanten vrij hoog te liggen, namelijk op 23,7 jaar. Verder is opvallend dat in veel gemeenten nagedacht wordt over de periode ná de belijdeniscatechese.

De gemiddelde leeftijd van belijdeniscatechisanten is één van de gegevens uit het onderzoek Catechese in beeld dat door het HGJB-centrum voor catechese is gehouden. De resultaten van dit onderzoek worden besproken in één van de workshops op de avonden Belijden-is-doen. Welke conclusie moeten we trekken uit de gemiddelde leeftijd van de belijdeniscatechisanten? Ook de methode van de belijdenis-catechese en de toerusting van catecheten komen aan de orde.

In de tweede workshop staat het vervolg op de belijdeniscatechese centraal. Vanuit de gedachte van het levenslang leren kan de vraag gesteld worden hoe gemeenten vorm geven aan de leeropdracht na de belijdeniscatechese. Veel jongeren vallen na hun openbare geloofsbelijdenis in een gat. In een aantal gemeenten wordt er daarom nagedacht over het vervolg op de catechese. Tijdens deze workshops zal een aantal mooie voorbeelden besproken worden.

De avonden vinden plaats in Barneveld (23 januari), Gouda (30 januari) en Sleeuwijk (6 februari).

Voor meer informatie www.hgjb.nl/catechese.