KNHS


Onaangename verrassingen in Amsterdamse Grand Prix 23 januari 2009
Anky van Grunsven - Painted Black

AMSTERDAM (KNHS) - In de Grand Prix voor dressuurruiters, de warming up voor de wereldbeker kwalificatie, die morgen tijdens Jumping Amsterdam wordt verreden, waren er voor Nederland twee uiterst onaangename verrassingen. De meest onaangename was de nukkige houding van Parzival, gereden door Adelinde Cornelissen (Beilen), die zich genoodzaakt zag om de strijd te staken. De tweede onaangename verrassing was de mislukte pirouette van Anky van Grunsven (Erp) met IPS Painted Black en de misstap in de uitgestrekte draf. Door deze twee kleine foutjes moest Van Grunsven haar meerdere erkennen in de Duitse Isabell Weth met Warum Nicht.

Adelinde Cornelissen vertrok heel sterk en ontving torenhoge scores van de jury, totdat Parzival in de hoek aan het einde van de diagonaal iets zag dat hem angst inboezemde. Cornelissen herstelde zich van deze ongehoorzaamheid, maar net zo belangrijk was dat Parzival aanpakte op een wijze alsof er niets gebeurd was. Daardoor bleven de scores hoog en bleef de amazone virtueel aan de leiding gaan, totdat Cornelissen haar vos ruin weer diezelfde hoek in moest sturen. Dat was teveel van het goede en nu staakte Parzival zo nadrukkelijk dat de woensdag tot Drentse Sporter van het Jaar 2008 gekozen Cornelissen de gehandschoende hand opstak om aan te gevende de strijd te staken. "We waren voor mijn gevoel bezig met de beste Grand Prix ooit. Parzival liep fantastisch, tot het moment dat hij iets zag dat hem bang maakte. Ik weet dat Parzival dit in het verleden vaker gedaan heeft en was blij dat het de laatste tijd eigenlijk niet meer gebeurde. Dit is een tegenvaller, maar ik lig er niet wakker van. We kunnen morgen direct weer aan het werk om het verloren vertrouwen terug te winnen", aldus Cornelissen.

Anky van Grunsven toverde de jury met IPS Painted Black (Gribaldi x Ferro) een zeer goede rit uit de hoge hoed. Overal toonde de hengst zijn inzet en kwaliteit, totdat de eerste pirouette helemaal de mist inging. Tot dat moment lag van Grunsven voor op Werth, maar na deze fout zakte ze een fractie onder de jurywaardering. Op zich was er nog niets verloren, omdat Anky aan het einde van de proef met piaffe en passage reprises veel goed kon maken. Toen echter de gitzwarte hengst in de draf even een been leek te missen was het uit en moest de drievoudig Olympisch kampioene genoegen nemen met de tweede plaats, achter een uitermate sterk rijdende Werth, die ondanks enkele kleine foutjes toch de wedstrijd in winst wist om te zetten.

Kyra Kyrklund uit Finland nestelde zich met Max op de derde plaats, net voor Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine. Minderhoud reed een sterke proef, waarin hij de expressieve kwaliteiten van de merrie volledig tot zijn recht liet komen. Om die expressiviteit te tonen is explosiviteit noodzakelijk en dat kwam er ook even uit. Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) legde met Nartan beslag op de vijfde plek, dankzij een zeer sterke rit zonder fouten. Aan de andere kant is er bij Haazen en Nartan nog progressie mogelijk als de frêle amazone de kracht van de krachtpatser die Nartan is helemaal kan gaan aanspreken. De negende plek was voor Marlies van Balen (Brakel) met de hengst BMC Kigali, die weliswaar door twee juryleden met de zevende plaats werd beloond, maar het Deense jurylid zette haar op een onverdiende zeventiende plek. Sander Marijnissen (Wijdewormer), die zelf niet honderd procent tevreden was over zijn prestatie met Moedwill, eindigde op de elfde plaats en toonde in zijn rit aan nog steeds progressie te boeken. Leida Collins-Strijk (Riethoven) had weer erg veel last van spanning bij On Top en kwam niet verder dan de twaalfde plaats.

Omdat door de opgave van Adelinde Cornelissen zij niet startgerechtigd is in de Kür op muziek krijgt de amazone de kans om als 'verkenner', buiten mededinging, toch van start te gaan, waardoor het mogelijk iets geschonden vertrouwen van het paard weer hersteld kan worden. "Ik ben er heel erg blij mee dat mij deze kans wordt geboden", aldus Cornelissen.

Jacob Melissen,
In opdracht voor de KNHS

Meer info zie: www.jumpingamsterdam.nl

Uitslag Grand Prix dressuur:


1) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht - 75.744%
2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Painted Black - 73.106%
3) Kyra Kyrklund (Fin) - Max - 72.085%

4) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 71.361%
5) Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) - Nartan - 70.893% 9) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Kigali - 68.553% 11) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwill - 68.212% 12) Leida Collins-Strijk (Riethoven) - On Top - 67.957%

Foto Anky van Grunsven met IPS Painted Black door: www.melissen.net en www.jmint.eu