Provincie Utrecht

SPKNBRG, limited edition

23-1-2009 -

Koeterwaals? Nee, SPKNBRG, limited edition is een fototentoonstelling waarin Spakenburgse klederdrachtvrouwen en -vissers op prachtige wijze getoond worden tijdens een omslagpunt in de geschiedenis. Cultureel erfgoed krijgt op deze manier karakter in de kunsten. De tentoonstelling van theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run, samen Het Wilde Oog, is tot en met 26 februari tijdens kantooruren te zien in het provinciehuis Utrecht.

De tentoonstelling toont foto's waarin meerdere werkelijkheden en tijden naast elkaar bestaan: de op uitsterven staande klederdracht, de modernistische werkelijkheid van Gerrit Rietveld, de zwierige werkelijkheid die kostuumvormgevers in de podiumkunsten geven aan stof. De dames Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn krijgen extra glans door de esthetiek ontleend aan de architectuur (Rietveld, Van Ravesteijn en Van der Tak) en land art (Richard Serra, Marinus Boezem). Zo is er een dame in klederdracht met een `pauwenstaart' van foto's van koningskinderen te bewonderen, terwijl zij een monumentale trap beklimt.

Ook de mannen laten zich niet onbetuigd. In het project `Geridderde Vissers' worden acht vissers gepresenteerd via de sieraadkunst (stoere broches) van de Utrechtse Willemijn de Greef. De Greef vond inspiratie in de rijk van bloemmotieven voorziene kraplappen en de drukblokken die bij oorspronkelijke klederdrachtstoffen werden gebruikt.

Theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run vormen samen Het Wilde Oog. Zij willen door de manier waarop zij Spakenburgse vrouwen en vissers portretteren niet alleen de verdwijnende klederdracht en visserij in Spakenburg onder de aandacht brengen. Het Wilde Oog wil met SPKNBRG, limited edition ook tonen dat cultureel erfgoed een bron van kennis Afbeelding: SPKNBRG, limited edition is en vonken voor de verbeelding genereert. De foto's zijn gemaakt door Gijs Haak en Ben Volkers.

SPKNBRG, limited edition is tot en met 26 februari in het provinciehuis Utrecht te zien tijdens kantooruren. Adres: Pythagoraslaan 101.

Meer informatie: Sandra Sue, telefoon 030 - 2582224