Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Oosterbeekse ernstig gewond bij ongeval

Publicatiedatum: 23-1-2009 14:53:22

ELST - Bij een verkeersongeval in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 januari op de A325 bij Elst is een 21-jarige vrouw uit Oosterbeek ernstig gewond geraakt. De politie vermoedt dat de vrouw ook alcohol gedronken had en heeft haar rijbewijs ingevorderd. Ook is bloed afgenomen voor een bloedproef.

Het ongeval gebeurde rond half twee toen de vrouw van Arnhem richting Elst reed. Volgens getuigen had de vrouw slingerend gereden en zou ze op enig moment in de berm zijn geraakt, waarna haar auto enkele keren over de kop sloeg. Vanwege vermeend nekletsel moest het dak van de auto van het slachtoffer worden opengeknipt. Het slachtoffer is vervolgens overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Naar de precieze oorzaak van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan. (09-010073)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Zevenaarse (81) opgelicht door babbeltruc

Publicatiedatum: 23-1-2009 14:52:10

ZEVENAAR - Een 81-jarige inwoonster van Zevenaar is donderdag het slachtoffer geworden van oplichters. Twee nog onbekende mannen wisten door de zogenoemde babbeltruc het vertrouwen te winnen van de vrouw, waarna ze later kans zagen er met de bankpassen vandoor te gaan en later geld op te nemen.

Rond half elf verschenen de mannen bij de Zevenaarse aan de deur die zich voordeden als medewerkers van het energiebedrijf die een gaslek zouden moeten repareren. Daarbij wisten ze uiteindelijk de bankpas en pincode van het slachtoffer te ontfutselen. Pas later bleek dat er met de bankpas geld gepind was.

Signalementen
Volgens het slachtoffer ging het om twee mannen; een blanke met blond haar en ongeveer 50 jaar oud, rond de 1.90 a 2 m lang met een normaal postuur. Van deze man is bekend dat hij accentloos Nederlands sprak. De man zou een grijze trui hebben gedragen. De ander zou een stuk korter zijn dan de eerste en had kort zwart haar. Ook zou hij jonger zijn dan de eerste man. Van deze man is verder bekend dat hij zwarte kleding droeg.

Tips
Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over oplichting aan de deur. Op uiteenlopende manieren weten oplichters iedere keer weer hun slag te slaan en vele onschuldige slachtoffers te maken. Al deze voorbeelden zijn smoezen of `babbeltrucs' en bedoeld om u op te lichten.
Ga niet in op het verzoek, laat de persoon voor de deur NIET binnen en geef NOOIT geld of uw pinpas en pincode af! De politie jaagt actief op deze oplichters en met succes! Regelmatig worden verdachten aangehouden en fors gestraft, variërend van een half jaar tot zes jaar gevangenisstraf.

TIPS om oplichting te voorkomen
o Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af! o Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!
o Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
o Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs.
Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren. o Wees alert bij vreemden. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd
contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
o Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is. o Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd
bij u aan de deur komen voor financiële zaken.
Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie.
Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen. Neem contact op met de politie en maak een afspraak voor het doen van aangifte. Voor uw aangifte wordt dan tijd vrijgemaakt en kunt u al uw informatie kwijt.
(09-009649)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Jongeren steken knotwilg in de brand

Publicatiedatum: 23-1-2009 14:50:58

BABBERICH- De politie heeft donderdagmiddag in Babberich vier jongens aangehouden nadat ze een knotwilg nabij het water aan de Zwanenwaay in de brand zouden hebben gestoken. Een getuige meldde dit voorval rond 16.00 uur bij de politie. Gewaarschuwde agenten zagen even later twee jongens, een tien- en een elfjarige uit Babberich, staan bij de knotwilg. Hierop werden ze door de politie aangehouden. Na onderzoek en op aanwijzen van de twee daders zijn de andere twee jongens, een elf- en twaalfjarige uit Babberich in een woning aangehouden. Alle vier de daders bekenden de brandstichting en zijn door de politie verwezen naar bureau Halt. Ook werden de ouders over het voorval ingelicht.
(09-009927)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Verkeerscontroles in Lingewaard en Overbetuwe

Publicatiedatum: 23-1-2009 14:46:38

HAALDEREN/HETEREN - In Haalderen (gem. Lingewaard), Heteren en Driel (Overbetuwe) heeft het verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie donderdag verkeercontroles uitgevoerd. In Haalderen werd tussen 15.00 en 17.00 uur gecontroleerd op de Van der Mondeweg. Met behulp van de Lasergun werden onder 291 passanten vijf hardrijders opgespoord. Hoogst gemeten snelheid was 77 km/u terwijl daar maximaal 50 gereden mag worden. Drie bestuurders kregen een bon omdat ze zonder gordel reden.
Een radarsnelheidscontrole op de Drielse Rijndijk in Heteren leverde 129 hardrijders op. Tussen 15.15 uur en 21.15 uur werd van 1225 passanten de snelheid gemeten. Hoogst gemeten snelheid was 93 km/u. Op de Drielse Rijndijk mag maximaal 80 gereden worden. Tussen 17.30 en 20.30 uur controleerde het VHT op de Boterhoeksestraat in Heteren. Met de Lasergun werden 2 hardrijders betrapt op een totaal aantal van 133 passanten. Hoogst gemeten snelheid was 94 km/u terwijl 50 daar de limiet is. Een van de twee bestuurders bleek afkomstig uit Duitsland en kon de boete niet betalen. Daarop werd zijn auto in beslag genomen. Na betaling van de boete kan de man zijn auto terugkrijgen.
(09-010004 / 010031 / 010005)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---