Gemeente Brummen


Aanschaf nieuwe inzamelsystemen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 23-01-2009)

Alle 67 ondergrondse inzamelsystemen in de gemeente Brummen worden dit jaar vervangen. Uit onderzoek blijkt dat bij een groot aantal systemen reparaties nodig zijn. Bepaalde onderdelen voor het vastleggen van registraties kunnen niet meer vervangen worden. Bovendien blijkt dat de leveranciers niet meer kunnen leveren. Met de komst van de nieuwe inzamelsystemen vervalt bij de hoogbouw woningen de mogelijkheid GFT afval apart te storten.

De vervanging betreft de ondergrondse inzamelsystemen bij de zogenaamde gestapelde bouw. Momenteel kunnen de bewoners van deze hoogbouw woningen nog groente, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden aanleveren. Bij de nieuwe systemen verdwijnt deze mogelijkheid. Uit onderzoek over het jaar 2007 blijkt dat per aansluiting minder dan twee stortingen per jaar worden uitgevoerd. Daarnaast blijkt dat het vooral keukenafval is, dat vaak vervuild is met andere afvalsoorten.

Het GFT afval wordt eens per twee weken opgehaald, omdat er anders stankoverlast zou optreden. Gezien de minieme hoeveelheid GFT afval blijkt dit geen efficiënte methode. De kosten zijn onevenredig hoog.

De gemeente Brummen heeft 21 locaties met ondergrondse inzamelsystemen. Met het oog op de nieuwbouw van de wijken Elzenbos en Lombok schaft de gemeente 23 nieuwe systemen aan. In totaal worden er 67 containers vervangen en komen er op de nieuwe locaties Elzenbos en Lombok 14 nieuwe ondergrondse containers.

Capaciteitsprobleem
De gemeente is verheugd over het feit dat de inwoners zoveel afval gescheiden inleveren. Glas en textiel worden keurig in de daarvoor bestemmende containers gestort. Deze containers worden minimaal vier keer per week geleegd. De containers voor papier, zuivel- en sappakken worden gemiddeld twee keer per week leeggemaakt. Toch is er een capaciteitstekort. Daarom gaat de gemeente ook hier voor uitbreiding zorgen, zodat de behoefte beter wordt afgestemd op de hoeveelheid deelstromen die aangeboden worden.