Gemeente Noordenveld

in Noordenveld een stuk goedkoper

Verwerking GFT-afval in Noordenveld een stuk goedkoper

Gepubliceerd op: 23 januari 2009

Eind vorig jaar heeft de gemeente een nieuw contract afgesloten voor de verwerking van het huishoudelijke groene afval, het GFT-afval. De afgelopen jaren betaalde de gemeente 63 euro per ton GFT-afval, dat bij Essent in Wijster werd verwerkt tot compost. De gemeente Noordenveld levert per jaar ongeveer 5.000 ton GFT-afval aan bij de verwerker. Met het nieuwe contract betaalt de gemeente nu 28,50 euro per ton.

Europese aanbesteding

Een groot aantal Drentse gemeenten heeft vorig jaar gezamenlijk na een Europese aanbesteding een contract afgesloten voor de verwerking van hun GFT-afval voor 36 euro per ton. De gemeente Noordenveld heeft aan deze gezamenlijke aanbesteding echter niet meegedaan. Dat had te maken met het feit dat we ook kleinere verwerkers in Noord-Nederland in de gelegenheid wilden stellen om mee te doen aan onze aanbesteding. De verwachting daarbij was dat grotere concurrentie zou leiden tot een gunstiger prijs. Deze verwachting is uitgekomen, want de gemeente Noordenveld heeft een contract voor vijf jaar afgesloten met Ogar uit Oude Pekela, die ons GFT-afval voor 28,50 euro per ton verwerkt. Het verschil met het vorige contract heeft alles te maken met marktwerking in de afvalverwerkende sector.

Afvalstoffenheffing ook goedkoper

Het nieuwe tarief heeft ook gevolgen voor de hoogte van de afvalstoffenheffing. In 2008 betaalde een meerpersoonshuishouden 245,95 euro en een eenpersoonshuishouden 197,35 euro. In 2009 is het tarief respectievelijk 238,95 euro en 190,35 euro, ondanks de overige kostenstijgingen.