FNV KIEM

Koopkrachtontwikkeling in 2009 is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden

week 4 | 23-1-2009 | 11:45:25 | Redactie

Uit berekeningen van het NIBUD blijkt dat in 2009 de prijzen nauwelijks stijgen en dat het nettoloon omhoog gaat. Ook meldt het NIBUD dat vrijwel iedereen er 1 tot 4 procent in koopkracht op vooruitgaat. Volgens de FNV kan de situatie voor sommige groepen echter minder rooskleurig zijn dan verwacht.

Met name werkende ouders zijn vaak slechter af, ondanks dat de loonstrookjes van de meeste mensen er dit jaar beter uitzien dan in 2008. Mensen die relatief veel kosten via de buitengewone uitgaven konden aftrekken, hebben te maken met bezuinigingen op deze fiscale regeling. Groepen gepensioneerden hebben te maken met een stijging van de AOW, terwijl de indexatie van pensioenen achterblijft.

Stijging lonen en uitkeringen Dankzij inspanningen van de vakbeweging zijn de lonen en uitkeringen gemiddeld met ruim 3 procent gestegen en is de WW-premie voor werknemers afgeschaft. "Het is weliswaar crisis, maar veel mensen hebben wel meer te besteden,'' aldus Jeroen Visser, beleidsmedewerker bij FNV Vakcentrale. "Bij het afsluiten van cao's hebben wij in 2008 3,3 procent loonsverhoging binnengesleept. Als de inflatie dan uitkomt op 1,5 procent, dan heb je toch meer te besteden.''

Persoonlijke situatie
Als het loon harder stijgt dan de prijzen betekent dit dus meer koopkracht voor mensen met een baan. Maar heb je kinderen en een werkende partner, dan kan dit anders uitpakken. Of huishoudens er door de belasting- en premiemaatregelen op vooruit gaan, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Belangrijke factoren hierbij zijn de hoogte van het totale jaarinkomen van tweeverdieners met kinderen, de stijging van het uurtarief voor de kinderopvang, het aantal uren kinderopvang per week en het verlies van werk in 2009.

Tweeverdieners met kinderen Zo gaat de combinatiekorting voor werkende ouders omhoog. Maar dit voordeel kan volgens Jeroen Visser weer deels teniet gedaan worden door de verhoging van de (inkomensafhankelijke) ouderbijdrage. Het dit jaar door het kabinet ingestelde kindgebonden budget (voorheen kindertoeslag) is voor veel ouders ook geen vooruitgang. Veel tweeverdieners hebben door de maximale inkomensgrens geen recht op deze toeslag.

Hier komt nog bij dat het kabinet het uurtarief op basis waarvan de kinderopvangtoeslag wordt berekend, heeft bevroren op 6,10 euro. Als een opvanginstelling een hoger uurtarief rekent, betalen de ouders dus alles boven dit maximum uit eigen zak. Lees meer