Voedsel en Waren Autoriteit

VWA: geen verboden muskverbindingen in cosmetica

23 januari 2009 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft 44 cosmeticaproducten op alcoholbasis onderzocht op de aanwezigheid van synthetische muskverbindingen. In geen enkel product zijn verboden synthetische muskverbindingen aangetroffen.

Verboden stoffen zijn musk moskeen, musk tibeteen en musk ambrette. Musk xyleen, waarvoor een limiet geldt voor de toepassing in cosmetica, is eveneens niet aangetroffen. In acht producten werd de stof musk keton gevonden maar de hoeveelheid bleef onder de wettelijke limiet.

Synthetische muskverbindingen worden gebruikt als parfumgrondstof in de cosmetica-industrie. Deze synthetische stoffen vervangen musk van natuurlijke herkomst dat duur en slecht verkrijgbaar is. Om gezondheidsredenen is de aanwezigheid van een aantal synthetische muskverbindingen verboden of slechts tot een vastgestelde limiet toegestaan.

Het onderzoek richtte zich op cosmeticaproducten op alcoholbasis zoals eau de parfum en aftershave die worden verkocht op de Nederlandse markt. Selectie vond plaats op basis van de aanprijzing `musk', `oriëntaals', of `ambergeur'.

Muskverbindingen die het meest zijn aangetroffen zijn galaxolide en tonalide. Deze stoffen zijn toegestaan in cosmetica en behoren tot de groep polycyclische muskverbindingen. Ten opzichte van eerdere onderzoeken is er een verschuiving zichtbaar van het gebruik en het gehalte van nitromuskverbindingen - waaronder de verboden stoffen vallen - naar polycyclische muskverbindingen.

Meer informatie
Factsheet Muskverbindingen in cosmetische producten op alcoholbasis