Gemeente Achtkarspelen


Gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. sluiten contract met SVB

Gepensioneerden die recht hebben op aanvullende bijstand krijgen deze vanaf 1 januari 2009 uitbetaald via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en niet langer via de gemeente. Hiervoor hebben de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. kortgeleden met de SVB een contract afgesloten.

Doordat de 65+ers de aanvullende bijstand zelf moesten aanvragen bij de gemeente, maar dit niet altijd deden, bestond er een reële kans dat een aantal ouderen iedere maand te weinig inkomsten kregen. Het gaat om mensen met een onvolledig AOW-pensioen, een zogenoemd AOW-gat. Dat komt doordat deze mensen tussen hun 15de en 65ste korte of langere tijd in het buitenland hebben gewoond. Voor ieder jaar buiten Nederland krijgt iemand 2 procent minder AOW.

De gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. willen dat mensen met een onvolledig AOW-pensioen automatisch een inkomen op tenminste het minimumniveau krijgen. Met het overdragen van de algemene bijstandsverlening aan de SVB wordt een belangrijke stap gezet richting voorkoming van verborgen armoede. Hopelijk vergroot de zelfredzaamheid van de doelgroep zich hierdoor.

De verstrekking van bijzondere bijstand en de re-integratie van een eventueel jongere partner blijft een zaak van de gemeente.